image_alt_text image_alt_text

Ειρήνη, χρώμα και απελευθέρωση

Στην 8η διεθνή, γυμνή ποδηλατοδρομία (+Rejected Photostory)

Είμαι στην παραλιακή, με το ποδηλατάκι μου, το μπικίνι μου, το body paint μου, μια διμοιρία ποδηλάτες, διαδηλώνουμε και κάνουμε χαρούμενοι ποδήλατο στη βροχή.Και σκέφτομαι: πότε θα σου δοθεί ξανά η ευκαιρία να είσαι τόσο ελεύθερη όσο τώρα;
Πιθανότατα σ’ ένα χρόνο…
Όχι, δεν ήμασταν μερικοί τρελοί κι αλλοπαρμένοι που δεν είχαμε πώς να γεμίσουμε το χρόνο μας. Το ακριβώς αντίθετο, θα έλεγα. Την Παρασκευή, γίναμε συμμέτοχοι σε μια από τις πιο ειρηνικές, καλλιτεχνικές και οικολογικές διαδηλώσεις του πλανήτη. Συμμετείχαμε στην 8η Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία!


Γυμνή Ποδηλατοδρομία Θεσσαλονίκη

Όπως αναφέρεται και στην ιντερνετική σελίδα ενημέρωσης της εκδήλωσης: "Η Διεθνής Γυμνή Ποδηλατοδρομία είναι μια αυτo-oργανωμένη δράση από ενεργούς πολίτες και φέτος υποστηρίζεται από τα ΠΑΙΔΙΑ ΕΝ ΔΡΑΣΕΙ, τον πολυχώρο Αθλητισμού & Πολιτισμού WE, το DesTV για το σποτ, και το Livemedia.gr για τη ζωντανή μετάδοση μέσω ίντερνετ".


Γυμνή Ποδηλατοδρομία Θεσσαλονίκη

Σε όλη τη διάρκεια ήταν γεμάτη δράσεις και δια-δράσεις, πάρτι και απελευθέρωση.

Ο σκοπός ήταν διπλός: πρώτον, διαδήλωση κατά της χρήσης ρυπογόνων και ανθυγιεινών για το περιβάλλον μέσων μεταφοράς και υπέρ της δημιουργίας μιας νέας, «πράσινης» Θεσσαλονίκης με πάρκα, καλύτερα οργανωμένους ποδηλατοδρόμους και οικολογικά μέσα μαζικής μεταφοράς. Όλο αυτό με την προάσπιση των ίδιων μας των σωμάτων, έτσι όπως τα γέννησε η φύση –άντε και λίγο κρυμμένα-, ως το καλύτερο μέσο διεκδίκησης οποιουδήποτε δικαιώματος σ’ αυτόν τον κόσμο. Δεύτερον, διαδήλωση κατά της έκθεσης του σώματος ως σεξουαλικό αντικείμενο από τα Μ.Μ.Ε, την άρνηση καταδίκης της γύμνιας και την προάσπιση του δικαιώματος ισότητας όλων των ανθρώπων έτσι όπως πραγματικά είναι.

Πήραμε, λοιπόν, τα ποδηλατάκια μας και πήγαμε στο σημείο δράσεων και εκκίνησης της ποδηλατοδρομίας. Στο πάρκο της ΧΑΝΘ. Μόλις μπήκαμε μέσα αισθανθήκαμε αυτόματα την ανάγκη να… γδυθούμε. Το κατά κόσμο «φυσιολογικό» έπαψε να υφίσταται στο μυαλό μας. Τα βγάλαμε λοιπόν και ξεκινήσαμε να βαφόμαστε. Η όλη διαδικασία ήταν εξαιρετικά δημιουργική και απολαυστική. Βάφαμε ο ένας τον άλλον, παίζαμε, γράφαμε συνθήματα στα σώματά μας με μπογιές. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν αισθανθήκαμε περίεργα με τη γύμνια είτε με τη δική μας είτε με των υπολοίπων. Δεν υπήρχε κανένα σεξουαλικό περιεχόμενο στα δρώμενα, υπήρχε όμως διάχυτη θετική ενέργεια όλων μας!


Γυμνή Ποδηλατοδρομία Θεσσαλονίκη

Αφού λοιπόν, βαφτήκαμε, πήραμε τις σφυρίχτρες μας, φουσκώσαμε τα μπαλόνια μας, παρακολουθήσαμε τα χορευτικά και έπειτα χορέψαμε κι εμείς με τη μουσική ομάδα «Κρούση» -η οποία υποστήριξε πολύ ενεργά το φεστιβάλ- και αφού πραγματοποιήθηκε ένας γυμνός μαραθώνιος γύρω από το πάρκο ως αίτημα δημιουργίας γυμνών Ολυμπιακών αγώνων, πήραμε τα ποδηλατάκια μας και βγήκαμε στους δρόμους. Ο καιρός ήταν μια χαρά, μέχρι που ξεκίνησε να βρέχει… Απτόητη όμως η ομάδα της ποδηλατοδρομίας, γέμισε τους δρόμους χαμόγελα και σφυρίγματα, κάνοντας μια μεγάλη πορεία η οποία απλωνόταν σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης!

Γυμνοί, βρεγμένοι και αγαπημένοι φωνάζαμε συνθήματα στη βροχή:
«Καλύτερα μιας ώρας πετάλι στη βροχή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά του ΙΧ!» και
«Και α και ου, ποδήλατα παντού!».

Οι πιο χαρακτηριστικές φυσιογνωμίες της ποδηλατοδρομίας, πιστεύω πως ήταν ένα ζευγάρι ντυμένο Αδάμ και Εύα, το οποίο με την μοναδική διακόσμηση του σώματος και του ποδηλάτου του, έκανε ποδήλατο αγκαλιασμένο στους ανοιχτούς –πλέον- δρόμους.
Μετά από την απίθανη αυτή διαδήλωση, ακολούθησε naked party στο WE club με την ομάδα «Κρούση» -φυσικά- να δίνει το ρυθμό.
Κάπως έτσι ξημέρωσε η μέρα της πιο ειρηνικής, απελευθερωμένης και απολαυστικής διαδήλωσης της χρονιάς… Με την υπόσχεση της επανάληψής της!


Γυμνή Ποδηλατοδρομία Θεσσαλονίκη

Έχω να κάνω μια τελευταία υποσημείωση για τον κόσμο που κατακρίνει τέτοιου είδους ειρηνικές διαμαρτυρίες: ας περάσουν του χρόνου, έτσι για βόλτα, για να νιώσουν τι σημαίνει πραγματική απελευθέρωση. Αν είναι τολμηροί, ας απελευθερώσουν και τα παιδιά τους, φέρνοντάς τα μαζί τους.

Είμαστε ζώα όλοι. Δεν μας κάνει η ονομασία του «ανθρώπου» που μας προσδιορίζει ως ανώτερους. Αν θέλουμε να λέμε, όμως, πως υπερισχύουμε νοητικά από τα υπόλοιπα ζώα, πρέπει, πρώτα απ’ όλα, να αγαπήσουμε και να προτάξουμε τη ζωώδη φύση μας.

Συντελεστές άρθρου:
κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου«Καλύτερα μιας ώρας πετάλι στη βροχή, παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά του ΙΧ!»