_δράσεις

GREEK STUDENT GLOBAL CITIZEN στο ΠαΜακ

Κάθε ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων ξεκινάει από ένα βήμα

5 πόλεις. 7 πανεπιστήμια. 1 εκδήλωση.

Ο λόγος για το “Greek Student, Global Citizen”, μια εκδήλωση που οργάνωσε στις 20 Μαρτίου η AIESEC, το μεγαλύτερο δίκτυο νέων παγκοσμίως. Η εκδήλωση, πoυ πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα στα 7 μεγαλύτερα πανεπιστήμια της Ελλάδας, αφορούσε το πρόγραμμα Global Citizen, δηλαδή το πρόγραμμα εθελοντικής άσκησης στο εξωτερικό.

Μπαίνοντας στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, βρήκα ένα αεροπορικό εισιτήριο πάνω στη θέση μου. Το περίεργο με αυτό το εισιτήριο είναι πως είχε κενό προορισμό και ημερομηνίες αναχώρησης. Δεν το πολυσκέφτηκα, καθώς αρκετός κόσμος είχε μαζευτεί στην αίθουσα κι η εκδήλωση ξεκίνησε.

Η Βίκη και η Γιάννα, υπεύθυνες για το πρόγραμμα στο ΠαΜακ και οργανώτριες του event, αφού έκαναν μια πολύ όμορφη εισαγωγή, μας παρουσίασαν την AIESEC, καθώς και λίγα πράγματα για την ιστορία του οργανισμού. Στη συνέχεια, πήρε τη σκυτάλη ο κύριος Κότιος, σύμβουλος σταδιοδρομίας στην εταιρία EMPLOY, ο οποίος μας ανέλυσε πολύ εύστοχα το γιατί είναι πολύ σημαντικό για τους νέους που σκοπεύουν να βγουν στην αγορά εργασίας να έχουν έρθει σε επαφή με τον εθελοντισμό. Τόνισε ιδιαίτερα πως τώρα είναι η στιγμή για εμάς να κάνουμε κάτι το διαφορετικό και να ζυμώσουμε τον εαυτό μας. Τώρα είναι ο καιρός, τώρα που δεν έχουμε τις υποχρεώσεις που θα μας ακολουθούν σε κάποια χρόνια, τώρα που έχουμε χρόνο και όρεξη.

Επόμενη που ανέβηκε στο βήμα ήταν η κυρία Μουτοπούλου, σύμβουλος σταδιοδρομίας στο γραφείο ΔΑΣΤΑ του ΠαΜακ. Όπως αφηγήθηκε, η εμπειρία της έχει δείξει πως ο εθελοντισμός σε προπτυχιακό επίπεδο μπορεί να αλλάξει καθοριστικά την εξέλιξη ενός φοιτητή, τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά. Πριν κλείσει την παρουσίασή της αναρωτήθηκε «Τι σας κρατάει από μια τέτοια εμπειρία;» και ένιωσα να με προβληματίζει λίγο αυτή της η ερώτηση…

Έπειτα όμως από το πρώτο μέρος, ήρθε το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της εκδήλωσης στο οποίο και στάθηκα. Τρία παιδιά που πέρσι το καλοκαίρι συμμετείχαν στο πρόγραμμα Global Citizen, μοιράστηκαν τις ιστορίες τους με το κοινό. Ο Γιάννης, που δούλεψε σε μια απ’ τις μεγαλύτερους ΜΚΟ της Αιγύπτου με σκοπό την καταπολέμηση της φτώχειας, η Μαργαρίτα που οργάνωσε workshops επιχειρηματικότητας σε παιδιά στη Σλοβακία και ο Θάνος που έστησε με την ομάδα του στη Ρουμανία ολόκληρο project που στόχο είχε να κλέψει πολλά χαμόγελα. Τελευταία, η Μαρία Καρύδα που πήγε πριν 2 χρόνια στη Ρουμανία και σήμερα υπερήφανα λέει ότι λόγω και αυτού του ταξιδιού, μπόρεσε τον τελευταίο χρόνο να αναλάβει την διοργάνωση events.

Μέσα σε αυτά είναι το TEDx University of Mecedonia. Ακούγοντας τις ιστορίες των παιδιών αυτών, ένιωσα ότι πραγματικά το Global Citizen έχει τον αντίκτυπο για τον οποίο άκουγα στο πρώτο μέρος. Μιλούσαν για το πώς άλλαξε η ζωή όλων αυτών των ανθρώπων, πως ήταν ο λόγος για το χαμόγελο κάποιου κάθε μέρα, πως ήταν ο λόγος για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Τα παιδιά που βρίσκονταν μπροστά μας, ήταν όλοι φοιτητές σαν κι εμένα που απλά πήραν μια απόφαση να κάνουν κάτι σημαντικό. Κάτι σημαντικό για τη ζωή τους και για μια κοινωνία εκεί έξω. Κι όλο αυτό ξεκίνησε με ένα μικρό βήμα. Με ένα κλικ σε μια σελίδα, με μια αίτηση ενδιαφέροντος.

«Ένα ταξίδι χιλιάδων χιλιομέτρων ξεκινάει από ένα βήμα», είπε ο Γιάννης και με έκανε να σκεφτώ λίγο παραπάνω για το εισιτήριο το οποίο είχα βρει στη θέση μου στην αρχή της εκδήλωσης. Κενός προορισμός, κενές ημερομηνίες, χωρίς όνομα επιβάτη. Αλλά αν δεν είμαι εγώ, τότε ποιος; Κι αν όχι τώρα, πότε; Σήμερα λοιπόν… Εγώ.