_δράσεις

Όλος ο κόσμος μια αγκαλιά στο Global Village

Ο εθελοντισμός που καταργεί τα σύνορα

Την Πέμπτη, παρά το εμπόδιο που ονομάζεται «βροχή», στα κεντρικά της AIESEC μαζεύτηκαν από νωρίς το απόγευμα νέοι απ’ όλο τον πλανήτη για να γνωρίσουν κόσμο, να περάσουν καλά και να έρθουν σε επαφή με άλλους πολιτισμούς.

Ας πούμε όμως λίγα λόγια για το πού βασίζεται η ιδέα του Global Village. Τώρα είναι η περίοδος που καταφτάνουν στη Θεσσαλονίκη εθελοντές από όλες τις γωνιές του κόσμου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εθελοντική εργασία σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και σχολεία. Το νόημα είναι να γνωρίσουν όλοι νέους ανθρώπους, διαφορετικές κουλτούρες, τρόπους ζωής και επικοινωνίας. Είναι ένας τρόπος παγκόσμιας δικτύωσης της νέας γενιάς από όλες της χώρες του κόσμου.

Στον εξωτερικό χώρο , λοιπόν, της AIESEC θα έβλεπε κανείς με έκπληξη το πόσο άνετα συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο όλοι αυτοί οι τόσο διαφορετικοί άνθρωποι. Τραπεζάκια και γωνίες όπου ο καθένας παρουσιάζει τη δικιά του χώρα, ντυμένος ανάλογα φυσικά! Σερβία, Καναδάς, Αμερική, Αραβία, Κίνα κλπ. Τοπικό φαγητό, μουσική, χορός, τραγούδι και παραδοσιακές φορεσιές. Είναι συγκινητικό να βλέπεις έναν Άραβα, μια Καναδή, μια Βραζιλιάνα και πάει λέγοντας, να αγκαλιάζονται μεταξύ τους σαν αδέρφια και να βγάζουν παρέα φωτογραφίες που σου θυμίζουν ότι όλος ο κόσμος είναι μια μεγάλη παρέα και ότι όλοι μας είμαστε άνθρωποι και πως τίποτα δεν θα έπρεπε να στέκεται εμπόδιο ανάμεσά μας.

Βλέπω παντού χαμόγελα. Όλοι περνάνε καλά. Το μόνο που χρειάζονται είναι καλή παρέα και ανθρώπους με διαφορετικές εμπειρίες για να ανταλλάξουν ιδέες. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες που έχουν έρθει να μάθουν για το πρόγραμμα και να ενημερωθούν για τα πλαίσια μέσα στα οποία πραγματοποιείται. Όλοι μοιάζουν ενθουσιασμένοι και νομίζω ότι έχουν πειστεί να γίνουν κι αυτοί μέλη αυτής της μεγάλης πανανθρώπινης κοινότητας.

Η εθελοντική εργασία είναι αυτό που κάνει ξεχωριστό το πρόγραμμα. Είναι ένας τρόπος να γνωρίσεις μια χώρα και την κουλτούρα της κατευθείαν από το «μεδούλι» της. Να γνωρίσεις τον τρόπο σκέψης του λαού βλέποντας τον να λειτουργεί κάτω από την πίεση της δουλειάς.

Το φετινό Global Village έλαβε τέλος, αλλά κανείς δεν θέλει να φύγει από αυτό το «πάρτυ λαών». Είναι μια εξαιρετική κίνηση για την εποχή μας και μακάρι να συνεχίσει να γίνεται αυτή η πολυπολιτισμική ανταλλαγή για πολλά ακόμα χρόνια...μέχρι να σπάσουν εντελώς τα «σύνορά» μας.