image_alt_text image_alt_text

Formula στην πίστα της Θεσσαλονίκης…

Η ομάδα ΑRT προσομοιώνει το όνειρο.

Την Κυριακή 18 Ιανουαρίου, στην Πλατεία Αριστοτέλους, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση με τίτλο “Thessaloniki Formula Show (T.F.S.)” από την ART._Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση και η επίδειξη του τελευταίου μονοθέσιου της ομάδας (ART-14), με το οποίο η ομάδα έλαβε σημαντικές διεθνείς διακρίσεις, στον κόσμο της Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά όλα τα μέλη της ART, να φωτογραφηθεί με το ART-14, να πάρει μέρος σε κληρώσεις με πολλά δώρα, να οδηγήσει το ART-12 μέσα από προσομοιωτή και φυσικά να απολαύσει από κοντά, σε ζωντανή επίδειξη, το ART-14. Η εκδήλωση ξεκίνησε στις 11:00 π.μ και τελείωσε στις 8:00 μ.μ.. Ο κόσμος είχε την ευκαιρία να δει το μονοθέσιο στην πίστα από τις 12:00 μέχρι και τις 7:00, για 5 λεπτά κάθε μία ώρα.


image01

Εντυπωσιασμένοι από την οργάνωση και από τις δυνατότητες την Ελλήνων φοιτητών στο πλαίσιο πανεπιστημιακών δράσεων, θελήσαμε να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούσαμε για την ομάδα. Την ιστορία της, τις δράσεις της και τους στόχους της. Ο Ευθύμιος Κουτσουνάνος, μέλος του δυναμικού της ομάδας στο τομέα του marketing μας έδωσε πρόθυμα όλες τις απαραίτητες πληροφορίες γι’ αυτήν.

«H ομάδα ART (Aristotle Racing Team) ξεκίνησε τη δράση της από μία ομάδα φιλόδοξων και δημιουργικών φοιτητών που ως κύριο στόχο είχαν την εφαρμογή στην πράξη όλων αυτών που είχαν διδαχτεί από τα βιβλία, και την κατασκευή από το μηδέν του δικού τους αγωνιστικού μονοθέσιου. Το αυτοκίνητο αυτό έπρεπε να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές και να υπακούει σε αυστηρούς κανόνες που ορίζει ο διεθνής φοιτητικός διαγωνισμός τύπου formula, γνωστός ως Formula Student, για τον οποίο προοριζόταν. Με το πέρασμα του χρόνου, η ART εξελίχθηκε και ανανεώθηκε πολλές φορές και έχοντας ως βάση τις αρχικές της επιδιώξεις, συνέχισε προσθέτοντας επιτυχίες στο ιστορικό της και θέτοντας συνεχώς υψηλότερους στόχους. Πλέον, έχει καθιερωθεί ως μία σοβαρή πανεπιστημιακή ομάδα, που προωθεί την πρακτική άσκηση των φοιτητών, ενισχύει τη δημιουργικότητά τους και τους επιτρέπει να συνεργαστούν, να αναλάβουν ευθύνες και να εργαστούν σε ομαδικό κλίμα, πράγμα που προσομοιώνει σε μεγάλο βαθμό πραγματικές εργασιακές συνθήκες και τους εφοδιάζει με πολύτιμες εμπειρίες και γνώσεις.»


image01

«Από το 2007, η ομάδα έχει συμμετάσχει σε αρκετούς αγώνες της Formula SAE, όπως στην Ιταλία το 2007, στην Αγγλία το 2008 και το 2009, στην Ιταλία το 2010, στην Αγγλία το 2011, στη Γερμανία και την Ιταλία το 2012, στην Αγγλία το 2013, στην Γερμανία, Ιταλία και Ουγγαρία το 2014. Οι διακρίσεις της ομάδας είναι οι εξής: Βραβείο καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας το 2008 στο Silverstone στην Αγγλία, πρώτη θέση στο μηχανολογικό σχεδιασμό το 2009 στο Silverstone στην Αγγλία, βραβείο της πιο φιλικής ομάδας το 2010 στο Varano της Ιταλίας, 1η θέση στον τελικό του αγωνίσματος της επιτάχυνσης και 8η στη γενική κατάταξη το 2011 στο Silverstone στην Αγγλία, 3η θέση στη γενική κατάταξη στο διαγωνισμό της Ιταλίας το 2012, 12η θέση στη γενική κατάταξη στο Hockenheim στη Γερμανία, 3η θέση στα Στατικά Αγωνίσματα στο Gyor της Ουγγαρίας και 4η θέση στη γενική κατάταξη στο Varano της Ιταλίας. Η ART έχει μέχρι στιγμής στο ιστορικό της τέσσερα (4) αγωνιστικά μονοθέσια, το ART-7-, το ART-9-, το ART-12- και το ART-14. »


image01

«Αυτή τη στιγμή η ART αποτελείται από 12 άτομα και στοχεύει σε ένα πλάνο διετίας, σύμφωνα με το οποίο, το 2015 θα γίνει η μελέτη, ο σχεδιασμός και η κατασκευή κάποιων κομματιών του αυτοκινήτου με τη χρήση σύνθετων υλικών όπως το ανθρακόνημα, χωρίς να περιλαμβάνεται όμως η εξολοκλήρου κατασκευή νέου μονοθέσιου. Η ομάδα θα συμμετάσχει στα στατικά αγωνίσματα στο διαγωνισμό της Ιταλίας το καλοκαίρι του 2015. Στη συνέχεια το 2016 θα έχουμε την κατασκευή νέου μονοθέσιου.»

Τα Μέλη της ομάδας είναι:
Marketing | Κουτσουνάνος Ευθύμιος, Κεχαγιάς Χρήστος, Μαυρικίου Μαρία Ευαγγελία, Δημίκα Ξένια
Powertrain | Κούσιας Νικόλαος, Χατζηπουλίδης Βασίλειος
Frame | Τοπαλίδης Ιωάννης
Electronics | Αγγέλου Ευάγγελος, Βουλιβάση Τριανταφυλλιά
Composites | Καρύτσιου Ιωάννα
Aerodynamics | Μάττας Αθανάσιος, Διαμαντίδου Δήμητρα-Ειρήνη
Επικεφαλής Καθηγητής | Μιχαϊλίδης ΝικόλαοςΜε το πέρασμα του χρόνου, η ART εξελίχθηκε και ανανεώθηκε πολλές φορές και έχοντας ως βάση τις αρχικές της επιδιώξεις, συνέχισε προσθέτοντας επιτυχίες στο ιστορικό της και θέτοντας συνεχώς υψηλότερους στόχους.