Μια βόλτα στο Flea Market

Ήρθε στην Θεσσαλονίκη το 1ο FLEA market. «Ώπα, τι είν’ τούτο;», που θα ρώταγε η γιαγιά από το χωριό.
Μην φανταστείτε, και εγώ πριν λίγο ανακάλυψα τι είναι.
Η αγορά αυτή βρίσκεται μέσα στην Helexpo ( Εγνατίας 154 ). Κάποιος μπορεί να μπει είτε από την Εγνατία είτε από την Αγγελάκη όπου και θα φτάσει απευθείας στο «παζάρι» αυτό.
Οι διοργανωτές του – xariseto.gr, Flea Market Greece & Thrift Store Χαρισομάγαζο – μας καλούν σε ένα «Flea Market, με ρίζες από Αμερική, αλλά διαφορετικό από αυτά που ξέρετε, με το άρωμα του παλιού αλλά και του καινούργιου, με μουσική αλλά και φαγητό δρόμου συνδυάζοντας παιχνίδια για μικρούς αλλά και ενημέρωση και αγορές για μεγάλους.»
Ισχύει όντως;

κείμενο | βασίλης μοτσιολίδης */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + οδυσσέας κοσμάτος
Μια βόλτα στο Flea Market

Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κάποιος μόλις μπει, είναι οι 3 πάγκοι – σπιτάκια που υπάρχουν εκεί, σαν να σε καλωσορίζουν.
Ο πρώτος πουλάει χειροποίητα γυαλιά ηλίου. « Ουάου, σκέφτομαι.»
Ο άλλος μεταχειρισμένα ρούχα και ο τρίτος είναι καντίνα.
Είναι αδύνατο να μην πέσει το μάτι σου τόσο στο βρώμικο της καντίνας, όσο και στις γρανίτες που γυρνάνε αργά και βασανιστικά σαν να φωνάζουν μέσα σε αυτή την κουφόβραση «Πιέέές μεεεεε, πιέέές μεεεε».

Μια βόλτα στο Flea Market
Μια βόλτα στο Flea Market

Αφού πάρω την γρανίτα μου, παρατηρώ τους υπόλοιπους πάγκους. Χειροποίητα κοσμήματα, πίνακες ζωγραφικής, σαπούνια…
Είναι πραγματικά τόσο όμορφα οπτικά να τα βλέπεις εκεί στους πάγκους τους να περιμένουν με ανυπομονησία το επόμενο αφεντικό τους, πέρα από τον δημιουργό τους.
Πιο κάτω βλέπω μια κυρία να κάνει μια αγιογραφία μπροστά σε κόσμο. Στέκομαι και την κοιτάω. Ζωγραφίζει τόσο ωραία. Απαθανατίζω την στιγμή.
Καθώς περιφέρομαι βλέπω τους «σαβουροπάγκους».
Κόμικς! Πολλά κόμικς. Λούκι λουκ, Μίκυ Μάους, Αστερίξ και τα λοιπά.
Μου θύμισαν την παιδική μου ηλικία. Αν ερχόμουν εδώ πριν περίπου 10 χρόνια που είχα ξεκινήσει την συλλογή μου, σίγουρα δεν θα άφηνα τίποτα από αυτούς τους πάγκους.
Πιο κάτω, παιχνίδια διάφορα, συλλογές από ντοκιμαντέρ , ταινίες σε DVD. Ακόμα και σακουλάκια με παιχνιδάκια από το «Kinder έκπληξη». Τρελαίνομαι!
«Τα σκουπίδια - ή η σαβούρα τέλος πάντων – του ενός, ο θησαυρός του άλλου.»

Μια βόλτα στο Flea Market
Μια βόλτα στο Flea Market

Δεν πρόλαβα να κάνω ένα βήμα και βρέθηκα στα παλαιοπωλεία. Αντίκες, τηλέφωνα, αναπτήρες, κάδρα, εικόνες, φωτογραφικές μηχανές και ότι άλλο μπορεί κανείς να ζητήσει.
Ξάφνου, το μάτι μου πέφτει σε κάτι μινιατούρες φτιαγμένες από πηλό. Γνωστές μου είναι, οπότε και ρωτάω για περισσότερες λεπτομέρειες. Φτιαγμένες πριν από τον πόλεμο μαθαίνω. Θυμήθηκα πως έχω ξαναδεί παρόμοιες: Στο σπίτι της προγιαγιάς Μαρίας εκ Μικράς Ασίας. Παίρνω μία και την κρατάω σφιχτά στο χέρι μου. Έτσι, για να νιώθω όταν το κρατάω ότι είναι μαζί μου, το Μαράκι.
Βραχιόλια, μπλούζες, φαγητά…
Ωπ, μία κοπέλα που φοράει ένα μεγάλο παπιγιόν μου μιλάει. Μου δείχνει τα καινούρια σχέδια στα παπιγιόν. Ακόμα και με σχέδιο χάρτη έχουν βγάλει. Φανταστικό!
Και άλλη καινοτομία: κολιέ από… μπετόν.
Θα σκεφτεί κανείς ότι θα είναι βαριά και άσχημα. Αντίθετα! Είναι πολύ ελαφριά και πολύ πολύ όμορφα. Πως ταιριάζει το γκρι με το μπλε, το μωβ, το κόκκινο…

Μια βόλτα στο Flea Market
Μια βόλτα στο Flea Market

Μετά τους πάγκους, η διοργάνωση έχει τοποθετήσει τραπέζια με καρέκλες ώστε να κάθονται και να απολαμβάνουν τις λιχουδιές που έχουν αγοράσει οι επισκέπτες τόσο από τους πάγκους, όσο και από τις καντίνες.
Τελικά όντως. Σε αυτή την «αγορά» το άρωμα του παλιού μπλέκεται με το καινούριο και ζαλίζει όποιον επισκέπτεται αυτόν τον χώρο!
Αχ, τι ωραία ζάλη!...

κείμενο | βασίλης μοτσιολίδης
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | οδυσσέας κοσμάτος + ιάκωβος καγκελίδης