Στην παράσταση αφήγησης ιστοριών για μεγάλους από τους “Lupus in fabula’’

Έτσι είναι η τάξη των πραγμάτων, να σηκώνουμε το βλέμμα ψηλά στον ουρανό, κάθε που πέφτει το σκοτάδι, και να έχουμε το νου μας γι’ αυτό το ασημένιο κέρμα, μην πάει και πέσει απ’ του χαμού μας την πλευρά.

Ναι, για το φεγγάρι λέμε, που από ‘κει ψηλά αγναντεύει τις ιστορίες των ανθρώπων, τις κάνει να μοιάζουν παραμύθια, σαν και αυτά που το βράδυ της Τρίτης 22/03 2016 στο Καφεθέατρο Ελληνικό (Ιουστινιανού 3) μας αφηγήθηκε η ομάδα «Lupus in fabula» ρωτώντας «Φεγγάρι, πες μας...Τι βλέπεις;».

κείμενο | καλλιόπη πασιά */* φωτογραφίες | τάσος θώμογλου */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας
“Lupus in fabula’’
“Lupus in fabula’’

4 νέοι άνθρωποι, που η αγάπη τους για τις ιστορίες και την τέχνη της αφήγησης τους οδήγησε στο διάβα τους να παρακολουθούν μαθήματα με την παραμυθού Ανθή Θάνου, ένωσαν τις δημιουργικές τους ανησυχίες και γέννησαν την ομάδα αφήγησης ιστοριών “Lupus in fabula’’.Έτσι, για να αναρωτιόμαστε τι ρόλο παίζει «ο λύκος στην ιστορία». Καλό ή κακό συναπάντημα;

Οι ιστορίες που μας αφηγήθηκαν το βράδυ της Τρίτης, στο γεμάτο κόσμο και χαμόγελα Καφεθέατρο Ελληνικό, οι Μαρίνα Αντωνοπούλου, Ευαγγελία Θεοδωρίδου, Ελένη Καλογιαννίδου και Γιώργος Αδαμίδης, με τη συνοδεία των μουσικών Γιώργου Χούχου και Πρόδρομου Πογιατζίδη, μπορεί να μην περιείχαν λύκους, μας ταξίδεψαν όμως σε όλα τα πέρατα του κόσμου.

“Lupus in fabula’’
“Lupus in fabula’’

«Σαν έπλασε ο Θεός τον κόσμο, δεν είχε ανάγκη από φώτα» και κάπως έτσι ξεκινά η ιστορία της όμορφης, κοκκινομάλλας Αμάτας, κάπου εκεί στην Αργεντινή, που προσπαθούσε να ανταμώσει τον έρωτα της ζωής της, κάπου εκεί ψηλά στο φεγγάρι. Ευτυχώς ο Θεός Τούπα....

«Μια κούνια μωρού που γέννησε ένα διπλό λάθος» είναι η αρχή για μια πικάντικη ιστορία βγαλμένη από το Δεκαήμερο του Βοκάκιου, για μια όμορφη νέα κοπέλα και τον παράνομο έρωτά της για τον κατά πολύ μεγαλύτερο άντρα, και όσα διαδραματίζονται μέσα σε ένα χάνι. «Την Κική την αγαπώ, μα μ΄ αρέσει και η Κοκό» θα τραγουδήσει η παρέα μήπως καταφέρει να δώσει λύση στην παρεξήγηση...

“Lupus in fabula’’
“Lupus in fabula’’

«Θα το φορώ το νυχτικάκι σου μέχρι να φύγω απ΄τη ζωή» έταξε ο Τζακ στην μελλοθάνατη μητέρα του όταν ήταν 12 χρονών, εκεί στην Ιρλανδία, μα δεν ήταν η μόνη υπόσχεση που είχε να τηρήσει. Ακολουθώντας, μετά από 35 χρόνια, τις προσταγές της γυναίκας του, εκεί μπροστά στο τζάκι του, κάνοντας «ανασκαφές», έγινε ήρωας του εαυτού του, μα ίσως για πρώτη και τελευταία φορά...

«Θα ‘σαι εδώ φύλακάς τους, ώστε σε μια μέλλουσα γέννηση, να μπορούμε να τα βρούμε» λέγανε στους φύλακες των θησαυρών εκεί στην Ινδία. Πόσο μπόρεσε να κρατήσει τον δικό του θησαυρό ο άπληστος Γιαγκαντάθ και ποιό ήταν το κόστος; Στις ζωές εκείνες, στο αιώνιο παιχνίδι του κόσμου, το κρυφτό, κανείς δεν βρέθηκε - λέει κάπου η τέταρτη ιστορία. "

“Lupus in fabula’’
“Lupus in fabula’’

4 ιστορίες, 4 αφηγητές, ο καθένας της δικής του επιλεγμένης ιστορίας, και όλοι μαζί, αλληλοσυμπληρώνοντας με σκέρτσο και τραγούδι, από τη θέση του αφηγητή, «μπαινοβγαίνοντας στα ρούχα» των ηρώων τους, και ας μην αλλάζαν τα δικά τους μαύρα ρούχα, με την χαρακτηριστική πινελιά του κόκκινου χρώματος, χάρισαν μια ζεστή βραδιά σε όλους όσοι βρέθηκαν στο χώρο του Καφεθέατρου Ελληνικό. Ένα ταξίδι στο χώρο και τον χρόνο, με την παρουσία όλων των στοιχείων της φύσης, μια μίξη ζωντανών και νεκρών, σε ένα γαϊτανάκι ιστοριών με αρχή και τέλος το φεγγάρι.

“Lupus in fabula’’
“Lupus in fabula’’

Ένα ταξίδι που θα χαρούμε να κάνουμε ξανά, μαζί με την ομάδα «Lupus in fibula», στον ίδιο χώρο, την επόμενη Τρίτη 29-03-2016 και ώρα 21.30.

'Μέχρι τότε, ζήσαν αυτοί καλά και εμείς καλύτερα...’

κείμενο | καλλιόπη πασιά
φωτογραφίες | τάσος θώμογλου
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + ιάκωβος καγκελίδης