image_alt_text image_alt_text

Μια φωνή, που δεν μπορείς ν’ ακούσεις

Με αφορμή την 2η παγκόσμια διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των ζώων

Την Κυριακή 29 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η 2η παγκόσμια διαμαρτυρία για τα δικαιώματα των ζώων.Συνεργάστηκαν πολλοί οικολογικοί και περιβαλλοντικοί σύλλογοι, οργανισμοί ευαισθητοποίησης, πραγματοποιήθηκαν ομιλίες με θέμα τα δικαιώματα των ζώων και την ευαισθητοποίηση του κοινού σε σχέση μ’ αυτά, ενώ το πραγματικά σημαντικό ήταν οι δραστηριότητες ευαισθητοποίησης για τα παιδιά.

Αυτό το γεγονός στάθηκε αφορμή για να εκφραστώ πρώτη φορά ανοιχτά πάνω στο θέμα της χορτοφαγίας και των δικαιωμάτων των ζώων. Μπορεί να φανώ μερικές φορές επιθετική, στυγνή, εριστική. Συγχωρέστε με. Αυτό το θέμα, εξάλλου, αποτελεί από μόνο του πηγή αντιπαραθέσεων.


image01

Οι χορτοφάγοι και οι γενικότερα ευαισθητοποιημένοι πάνω στο θέμα της υπεράσπισης των ζώων, είναι ειρηνιστές. Το μόνο τους σύνθημα είναι η αγάπη και ο σεβασμός προς το περιβάλλον, που ο άνθρωπος καταστρέφει καθημερινά. Και αυτοί οι άνθρωποι δέχονται την κριτική και την ειρωνεία των υπολοίπων που πιστεύουν πως επειδή αυτό-προσδιορίστηκαν ως η «κορυφή της τροφικής αλυσίδας» μπορούν να επιβάλλονται ανεξέλεγκτα επάνω στις υπόλοιπες βαθμίδες της αλυσίδας αυτής, ξεχνώντας πως αν μία αλυσίδα σπάσει, παύει να είναι λειτουργική.


image01

Τα νέα είναι πως είμαστε όλοι ζώα. Έχουμε δηλαδή, όλοι ζωή. Όλοι πονάμε, χαιρόμαστε, υποφέρουμε, προσπαθούμε να επιβιώσουμε σ’ αυτόν τον κόσμο. Και όσοι μπορούμε να εκφραστούμε και να εξωτερικεύσουμε τα συναισθήματά μας, και όσοι όχι. Τα ζώα που μπορούν να διαβάσουν αυτό το κείμενο –οι άνθρωποι δηλαδή- τυχαίνει να έχουν αποκτήσει εκ φύσεως μέσω της λογικής, μια υπεροχή πάνω στα υπόλοιπα έμβια όντα. Έχουν από αρχαιοτάτων χρόνων, δημιουργήσει εργαλεία, -προεκτάσεις των χεριών τους- έτσι ώστε να μπορούν να τραφούν και να επιβιώσουν μιας και δε διαθέτουν νύχια, κέρατα ή ράμφη. Η ανάγκη επιβίωσης λοιπόν, τους οδήγησε στην εύρεση λείας προς βρώση και ενδυμασία.

Πάρα πολλά χρόνια έχουν περάσει από τότε. Οι άνθρωποι βρήκαν το βαμβάκι και άλλα είδη υφάσματος για ένδυση, εκατομμύρια διαφορετικά είδη τροφής και την τεχνολογία για να δημιουργήσουν άλλα τόσα. Παρ’ όλα αυτά, αυτό το τρομερά ανεπτυγμένο είδος, στερείται ήθους και πνεύματος. Είμαστε στ’ αλήθεια τόσο άπληστοι και αχόρταγοι που δε μας φτάνει τίποτα. Τα θέλουμε όλα. Σκοτώνουμε μαζικά χιλιάδες ζώα καθημερινά, καταστρέφουμε κάθε είδος ζωής πάνω στη γη που μας φιλοξενεί, ξεχνώντας πως χωρίς αυτήν, είμαστε ένα τίποτα.


image01

Έχεις μπει στη διαδικασία, άνθρωπε, να σκεφτείς τι σημαίνει «απολαμβάνω τον γύρο μου»; Θα σου πω ευθύς αμέσως. Απολαμβάνω τον γύρο μου, σημαίνει, μεγαλώνω ένα γουρουνάκι στη σκλαβιά του εργοστασίου, απομακρύνοντας το από τη μάνα του, την οποία αφού ακινητοποιήσω και αποστραγγίξω από το γάλα της ταΐζοντας όσα γουρουνάκια αντέχει –μιας και το γάλα της δε μου χρειάζεται-, την αποδυναμώσω και εφόσον μου είναι πια άχρηστη, τη σκοτώσω, κάνω τα γουρουνάκια μανάδες, ακολουθώντας την ίδια τακτική.

Σκοτώνω δηλαδή κάθε μέρα χιλιάδες αποδυναμωμένες, σκλαβωμένες γουρούνες μέσα σε άθλιες συνθήκες, απλά για να απολαύσω τον γύρο μου.
Τι; Δεν τις σκοτώνεις εσύ; Φυσικά και δεν τις σκοτώνεις εσύ. Εσύ απλά δουλεύεις, για να δώσεις τα λεφτά στο μαγαζάτορα, τον κρεοπώλη, το σφαγέα και τον εργοστασιάρχη.
Θα μπορούσα να ξεκινήσω να περιγράφω τις ίδιες κτηνωδίες που συμβαίνουν για να απολαύσεις το γάλα, τα αυγά, το μπον φιλέ, το χαμόν, το φουά-γκρά σου. Θα γινόμουν όμως κουραστική και δεν το θέλω. Τι υπάρχει άλλωστε πιο κουραστικό από τα βάσανα των ψυχών;

Ωστόσο, υπάρχει μόνο κάτι που θα ήθελα να τονίσω. Το γάλα της αγελάδας είναι για τα μοσχαράκια. Όχι για τα μικρά παιδάκια μας. Αυτό που πίνουν τα παιδάκια μας, είναι τα χημικά από τα φάρμακα που καθημερινά δίνουν στις αγελάδες των εργοστασίων, ώστε να μην σταματήσουν να παράγουν γάλα. Δεν παίρνουν ούτε ασβέστιο, ούτε βιταμίνες, ούτε οτιδήποτε άλλο έδινε κάποτε η αγελάδα της γιαγιάς στο χωριό. Και αν εγώ είμαι απλά μια ημιμαθής υστερική, μπορείτε να κάνετε οι ίδιοι την έρευνά σας. Το μητρικό γάλα είναι υπεραρκετό για έναν υγιή οργανισμό είτε ανθρώπινο είτε ζωικό. Αν παρ’ όλα αυτά, θέλετε να απολαμβάνετε το πρωινό σας τρώγοντας δημητριακά με γάλα, υπάρχει γάλα σόγιας, αμυγδάλου, καρύδας, φουντουκιού κι άλλα τόσα φυτικά για κάθε γούστο.


image01

Πριν από λίγο καιρό, ξέσπασε ένα σκάνδαλο σχετικά με τη βρώση σκύλων στην Κίνα. Όλοι όσοι θεωρούν τους σκύλους, τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου σάστισαν. Αηδίασαν και ένιωσαν αποστροφή μπροστά στις εικόνες. Δε μου λέτε, φιλόζωοι… Τα γουρούνια τι λιγότερο έχουν από τους σκύλους; Επειδή δεν συνηθίζουμε να τα έχουμε ως κατοικίδια, παύουν να έχουν ζωή; Τα γουρούνια όχι μόνο δεν υστερούν έναντι των σκύλων, αλλά έχουν περισσότερα: Η νοημοσύνη τους είναι ίση με τη νοημοσύνη του μέσου πεντάχρονου ανθρώπου.

Επειδή δεν βλέπουμε τα ζώα που τρώμε πριν τη σφαγή, δε σημαίνει πως αυτά είναι κατώτερα από αυτά που έχουμε μέσα στο σπίτι μας. Αντίθετα, πονάνε, χαίρονται, νιώθουν, αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και πολλές αισθήσεις τους είναι πιο ανεπτυγμένες από τις δικές μας.

Ζούμε σε έναν κόσμο που μπορεί να μας προσφέρει τα πάντα. Όταν ανακύπτει ως θέμα η χορτοφαγία, το επιχείρημα «Ναι, αλλά αν ήσουν σ’ ένα ερημικό νησί και δεν είχες να φας, δε θα σκότωνες ζώα για να φας;» είναι πραγματικά ρηχό. Έχουμε την επιλογή. Μπορούμε να επιλέξουμε τα μέσα για την τροφή και την ένδυσή μας. Υπάρχει τόσο μεγάλη πληθώρα αγαθών πλέον, που δεν υφίσταται η δικαιολογία «Εγώ χωρίς κρέας δεν αντέχω». Δεν θέλεις να αντέξεις χωρίς κρέας. Υπάρχουν χιλιάδες τροφές που αναπληρώνουν με το παραπάνω όλα τα θρεπτικά συστατικά που νομίζεις ότι παίρνεις από το κρέας. Για παράδειγμα, τα μανιτάρια διαθέτουν όση πρωτεΐνη έχει το κοτόπουλο!


image01

Μπορούμε να επιλέξουμε. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων και η χορτοφαγία δεν είναι πολυτέλεια. Οι καιροί που ζούμε είναι σίγουρα δύσκολοι, αλλά κάθε αλλαγή προς τα καλύτερο ξεκινάει από εμάς τους ίδιους. Και έπειτα, τι είναι πιο ακριβό; Ένα ταψί πιπεριές με ρύζι ή ένα ταψί πιπεριές με κιμά; Τα φρούτα και τα λαχανικά, στην πραγματικότητα, μπορούν να μας χορτάσουν περισσότερο από το κρέας και το κυριότερο, μας κάνουν πραγματικά καλό.

Πριν αρχίσετε να αντεπιχειρηματολογείτε, σκεφτείτε το. Η καλύτερα… κάντε μια βόλτα στο πλησιέστερο εργοστάσιο εκτροφής ζώων και θα μπορέσετε να διαμορφώσετε μια πιο ολοκληρωμένη άποψη. Αν σας επιτρέψουν, φυσικά, την είσοδο.Μπορούμε να επιλέξουμε. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ζώων και η χορτοφαγία δεν είναι πολυτέλεια.