Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Η αιμοδοσία είναι ίσως η πιο εύκολη αλλά και η ουσιαστικότερη βοήθεια που μπορείς να προσφέρεις σε κάποιον άλλον. “Δώσε αίμα, χάρισε Ζωή”, λένε και δεν το λένε τυχαία. Ανάμεσα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη από αίμα βρίσκονται τραυματίες, ασθενείς με ογκολογικά προβλήματα και πάσχοντες από Μεσογειακή Αναιμία.

κείμενο | λιάνα τσαβδαρίδου */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + οδυσσέας κοσμάτος
Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Μπορείς να γίνεις αιμοδότης εφόσον δεν πάσχεις από κάποια σεξουαλικώς μεταδιδόμενη ασθένεια ή χρόνιο νόσημα και είσαι άνω των 18 ετών. Επίσης, το βράδυ πριν την αιμοδοσία είναι απαραίτητο να έχεις κοιμηθεί τουλάχιστον 6 ώρες, να μην έχεις καταναλώσει μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και να έχεις φάει ένα καλό πρωινό λίγες ώρες πριν.

Η διαδικασία είναι απλή: Πηγαίνεις στο χώρο της αιμοδοσίας, και το πρώτο που έχεις να κάνεις είναι να συμπληρώσεις ένα σύντομο ερωτηματολόγιο, το οποίο συμπληρώνεται πριν από κάθε αιμοδοσία. Έπειτα κάποιος γιατρός τσεκάρει τον αιμοσφαιρίνη σου, με ένα στιγμιαίο τσίμπημα στο δάχτυλο και την πίεση σου. Αν όλα λειτουργούν καλά, πηγαίνεις στο δωμάτιο, ξαπλώνεις σε μία καρέκλα και ξεκινάς να δίνεις αίμα. Θα μείνεις εκεί το πολύ δέκα λεπτά, όπου δίνεις περίπου 450 ml από το αίμα σου, δηλαδή ούτε καν μισό λίτρο. Μόλις ολοκληρωθεί η αιμοληψία είσαι ελεύθερος να φύγεις και να συνεχίσεις τη μέρα σου κανονικά, με τη διαφορά ότι θα έχεις σώσει μέχρι 3 ζωές. Στ' αλήθεια είναι τόσο απλό!

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Το ένα δέκατο του αίματος που χαρίζεις χρειάζεται μόλις 30 μέρες για να αναπληρωθεί στο σώμα σου, συνολικά. Η αιμοσοδία όχι μόνο δεν βλάπτει τον οργανισμό, αλλά είναι και ωφέλιμη, καθώς κινητοποιείται ο Μυελός των Οστών για την παραγωγή νέων κυττάρων αίματος. Είναι ανώδυνο, ασφαλές, δεν κοστίζει. Χρειάζεσαι κι άλλους λόγους;

Ως Παγκόσμια Μέρα του Εθελοντή Αιμοδότη έχει καθοριστεί η 14η Ιουνίου, μια μέρα όπου τιμάται παγκοσμίως ο αλτρουισμός και η προσφορά των εθελοντών σε αυτούς που έχουν ανάγκη, με αφορμή την ημέρα της γέννησης του γιατρού Καρλ Λαντστάινερ, πατέρα της αιμοδοσίας.
“Το αίμα μας ενώνει όλους”

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Εθελοντή Αιμοδότη

κείμενο | λιάνα τσαβδαρίδου
επιμέλεια | οδυσσέας κοσμάτος + ιάκωβος καγκελίδης