5ο Greenwave Festival 5ο Greenwave Festival

Κάτι παραπάνω από ένα απλό φεστιβάλ

Στο 5ο Greenwave festival (+Rejected Photostory)

Προεκλογική περίοδος ήταν, οι πάντες έτρεχαν και απελπίζονταν, τα «αν» και τα «θα» έδιναν και έπαιρναν.Η πόλη των αγώνων και των κινημάτων κάνει και πάλι την διαφορά. Στην Θεσσαλονίκη μας, λοιπόν, έλαβε μέρος ένα τριήμερο φεστιβάλ, το οποίο είχε πολλά περισσότερα να πει από κάθε debate και προεκλογική καμπάνια. Το 5ο Greenwave festival, μας έδειξε με τον δυναμικότερο τρόπο τι σημαίνει ανθρωπιά, ενδιαφέρον και αλληλεγγύη. Για να προλάβω τους προκατειλημμένους αναγνώστες, οι οποίοι ακούν green και φαντάζονται γυμνούς χίπηδες να αλυσοδένονται σε δέντρα, το φεστιβάλ αυτό ήταν κάτι παραπάνω από μια οικολογική διαμαρτυρία. Καταρχήν, οικολογία δε σημαίνει παίρνω τα βουνά και τρέφομαι με αιθέρα. Οικολογία σημαίνει νοιάζομαι για το σπίτι μου. Τουτέστιν, νοιάζομαι για την πόλη μου, για το περιβάλλον της, για τον κόσμο στον οποίο ζω και ανασαίνω.


image01

Η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ Ελλάδας, έκανε πράξη την έννοια της οικολογίας.
Και το Greenwave festival περιείχε τα πάντα. Από ομιλίες και συναυλίες, μέχρι σταντ με χειροποίητα προϊόντα και μαθήματα γιόγκα για παιδιά.

Η κάθε μέρα ξεκινούσε με ομιλίες ποικίλου περιεχομένου και ιστορικές αναδρομές στο πραγματικά επαναστατικό παρελθόν της πόλης, διεξαγόμενες από εξέχοντες επιστήμονες και προσωπικότητες της χώρας, συνέχιζε με δράσεις και εργαστήρια για παιδιά και μεγάλους και έκλεινε με συναυλίες.


image01

Το φεστιβάλ μέσω των δρώμενων των οποίων περιείχε, παρείχε ενημέρωση θίγοντας με άκρως δημιουργικό τρόπο μια σειρά σοβαρών θεμάτων που θα έπρεπε να απασχολούν τον καθένα μας:

• Καταδίκασε τον φασισμό και την σύγχρονη έξαρση νεοναζιστικών προτύπων
• Παρουσίασε σειρά ιστορικών κινημάτων και οργανώσεων της Θεσσαλονίκης, όπως η Φεντερασιόν και το φεμινιστικό κίνημα, τα οποία συνέβαλαν στην εξέλιξη και την ανάπτυξη αυτής, όπως και ολόκληρης της Ελλάδας.
• Υποστήριξε σύγχρονες, διαφορετικές κοινότητες της πόλης, όπως την lgbt και την vegan κοινότητα.
• Ασχολήθηκε με σημαντικά περιβαλλοντικά και οικολογικά ζητήματα, δίνοντας συμβουλές και λύσεις στο κοινό.
• Κίνησε το ενδιαφέρον των παιδιών για την ενασχόληση με περιβαλλοντικά ζητήματα, οικολογικό τρόπο ζωής και πάλεψε για την ανάπλαση της οικολογικής τους συνείδησης.
• Διοργάνωσε εργαστήρια οικολογικού και δημιουργικού ενδιαφέροντος.
• Δημιούργησε τις δικές του «εκλογές», ενάντια στο πολιτικό παραλήρημα της εποχής, ψηφίζοντας «αλληλεγγύη» με τη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για συνανθρώπους μας, στο πάρκο της ΧΑΝΘ, σε συνεργασία με τον κοινωνικό χώρο ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ.
• Διασκέδασε το κοινό, δίνοντας παράλληλα ένα ηχηρό μήνυμα έναντι σε οτιδήποτε άσχημο και άδικο κατακλύζει την πόλη μας, μέσω συναυλιών των: Κρουστόφωνο, Εναλλάξ, Βάσω Βασιλειάδου, Γκιντίκι, Κρούση, Dj Ηλίας Καλπάκας & η ομάδα χορού Jitterbugs skg, Aperito the band, Lostre community, Zoao afroso and the music oxygen, Bb5 percussion system, Y. Baris Bal, Grikanta, The balguns αλλά και μέσω ενός θεατρικού δρωμένου(της Χρύσας Γκούμα, Κατερίνας Βαφειάδη και μίας ομάδα εθελοντών) για την επέτειο δολοφονίας του Παύλου Φύσσα.


image01

Η ανταπόκριση του κοινού ήταν εξαιρετικά θερμή καθώς το δημοτικό πάρκο δίπλα στο Θέατρο Κήπου, ήταν συνεχώς κατάμεστο.
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν επίσης η τοποθέτηση πάγκων χειροποίητων προϊόντων, όπως τρόφιμα και κοσμήματα, καθώς δόθηκε η ευκαιρία για ενημέρωση, ανταλλαγή ιδεών αλλά και ανάδειξη εξαιρετικών καλλιτεχνών της πόλης μας.
Το Greenwave festival είναι κάτι παραπάνω από ένα απλό φεστιβάλ. Είναι το φεστιβάλ των φεστιβάλ. Περιέχει τα πάντα και αποτελεί μια γροθιά στις συνειδήσεις, μια αντίδραση σε ό,τι μας καταπιέζει, μια φωνή σε όσους θέλουν να ακουστούν, μια αγκαλιά σε όσους χρειάζονται βοήθεια. Εμείς δεν έχουμε, παρά να συγχαρούμε τους διοργανωτές και τους εθελοντές του και να περιμένουμε με αγωνία για το επόμενο!

Συντελεστές αφιερώματος:
κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | ρούλα θώμογλου + χαρά κίκα
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκας


image01


Περιέχει τα πάντα και αποτελεί μια γροθιά στις συνειδήσεις, μια αντίδραση σε ό,τι μας καταπιέζει