34ο Φεστιβάλ Βιβλίου 34ο Φεστιβάλ Βιβλίου

Ο μαγικός κόσμος του βιβλίου

...στιγμές από το 34o Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πιστό στο βιβλιόφιλο κοινό του, το 34ο Φεστιβάλ Βιβλίου άνοιξε τις πύλες του την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015 και θα διαρκέσει ως την Κυριακή 21 Ιουνίου.Μετά από διάλειμμα μερικών χρόνων εξαιτίας της ανάπλασης της Νέας Παραλίας, είναι η δεύτερη χρονιά που το Φεστιβάλ επιστρέφει στο φυσικό του χώρο, στην παραλία του Λευκού Πύργου-Άγαλμα Μ.Αλεξάνδρου. Το φετινό Φεστιβάλ διοργανώνει ο σύνδεσμος Εκδοτών Βορείου Ελλάδος και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Μακεδονίας-Θράκης, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και του Δήμου Θεσσαλονίκης. Φέτος είναι αφιερωμένο στο μεγάλο Θεσσαλονικιό ποιητή, Μανόλη Αναγνωστάκη.


image01

Η φετινή διοργάνωση είναι ανανεωμένη με νέα περίπτερα και μεγάλη συμμετοχή εκδοτικών οίκων και φορέων του πολιτισμού και των γραμμάτων, καθώς συμμετέχουν περισσότεροι από 180 εκδότες από όλη τη χώρα. Με δικό τους περίπτερο επίσης συμμετέχουν ο Δήμος Θεσσαλονίκης, η Ιερά Μητρόπολη, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ο Ερυθρός Σταυρός, καθώς και πολλοί άλλοι, τα μέλη των οποίων προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους για όλες τις ημέρες λειτουργίας του Φεστιβάλ.


image01

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τη διοργάνωση συνοδεύουν πλήθος εκδηλώσεων λόγου, μουσικής, χορού και θεάτρου, ενώ καθημερινά θα πραγματοποιούνται και παρουσιάσεις βιβλίων με τη συμμετοχή σπουδαίων συγγραφέων.
Οι Θεσσαλονικείς, μικροί και μεγάλοι, παρά τη βροχή που συνοδεύει πιστά όλα αυτά τα χρόνια τις μέρες του Φεστιβάλ, επισκέπτονται και φέτος με συνέπεια το Φεστιβάλ, ενώ οι υπεύθυνοι είναι αισιόδοξοι ότι θα σημειωθεί ρεκόρ επισκεπτών. Και αυτό γιατί πρόκειται για ένα γοητευτικό ταξίδι στη γνώση και τον αστείρευτο κόσμο του βιβλίου, το οποίο μπορεί να συνδυαστεί και με μια καλοκαιρινή βόλτα στο χώρο της Νέας Παραλίας, η ανάπλαση της οποίας έχει δημιουργήσει το ιδανικό σκηνικό για ένα φεστιβάλ με περγαμηνές τόσο στο εσωτερικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.


image01

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης είναι πλέον ένας θεσμός που αντέχει στο χρόνο και καλεί κυρίως τους νέους να το επισκεφθούν, να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του και να μυηθούν από μικρή ηλικία στο μαγικό κόσμο του βιβλίου. Άλλωστε, όπως εύστοχα τονίζει ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βορείου Ελλάδος, Γιώργος Μαραντέλος: "Το Φεστιβάλ Βιβλίου παρά τις όποιες υπονομεύσεις έχει υποστεί κατά διαστήματα, παραμένει ένας σημαντικός θεσμός πολιτισμού που δεν αφορά μόνο τους εκδότες αλλά και ολόκληρη την πόλη".


image01

Συντελεστές άρθρου
κείμενο | φωτεινή σιδηροπούλου
φωτογραφίες | χαρά κίκα + ρούλα θώμογλου
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας


image01


...τη διοργάνωση συνοδεύουν πλήθος εκδηλώσεων λόγου, μουσικής, χορού και θεάτρου, ενώ καθημερινά θα πραγματοποιούνται και παρουσιάσεις βιβλίων με τη συμμετοχή σπουδαίων συγγραφέων