R

e

j

e

c

t

e

d

T

r

a

v

e

l

s

image

Βάλια Κάλντα

Η Κιβωτός της Φύσης

• Διάσχιση από τη Σαλατούρα στο καταφύγιο της Βωβούσας μέσω Αρκουδορέματος Απόσταση: 20 χλμ. Ώρες πορείας: 6-7 Υ.Δ.: (-1028, +351) μ. Β.Δ.: 2-3

• Βωβούσα (1000 μ.)– Αβγό (2177 μ.) Απόσταση: 17 χλμ. Ώρες πορείας: 7 Υ.Δ.:(+ 1.147, -674) μ. Β.Δ.: 2

Βάλια Κάλντα

Ένας από τους δέκα εθνικούς δρυμούς της Ελλάδας είναι αυτός της Πίνδου και ειδικότερα η κοιλάδα της Βάλια Καλντα που στα βλάχικα σημαίνει «Ζεστή Κοιλάδα» λόγω των έντονων θερμοκρασιακών διακυμάνσεών της. Εκτός του πύρινα της κοιλάδας, ο δρυμός περιλαμβάνει την κοιλάδα του Αρκουδορέματος, τα βουνά Λύγκος και Φλέγκα (2159 μ.), την κορυφή του βουνού Αυγό (2177 μ.) και της Σαλατούρας (2019 μ.). Ο δρυμός βρίσκεται στο νομό Γρεβενών, όπου και ανήκει το μεγαλύτερο μέρος του και στο νομό Ιωαννίνων, ενώ το Μέτσοβο, η Μηλέα, το Περιβόλι και η Βωβούσα βρίσκονται περιφερειακά του δρυμού. Καλύπτεται από πυκνά δάση μαύρης πεύκης, οξιάς και σε μεγαλύτερο ύψος (αλπική ζώνη) από αιωνόβια και τεράστια ρόμπολα, ενώ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς βιότοπους της καφέ αρκούδας. Διασχίζεται από πολλά ρέματα, αλλά το εντυπωσιακότερο είναι αυτό του Αρκουδορέματος – παραπόταμος του Αωού.

Βάλια Κάλντα

Οι διαδρομές που μπορεί να βρει ο περιπατητής ή ο ορειβάτης στο δρυμό είναι αρκετές με την πιο κλασσική αυτή της διάσχισης της κοιλάδας του Αρκουδορέματος που είναι μέρος του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε6. Η διαδρομή που ξεκινά από τη Σαλατούρα είναι σχετικά βατή και κατηφορική στην πλειοψηφία της χωρίς έντονες κλίσεις, ενώ τα πυκνά ορειβατικά σημάδια κάνουν τη διαδρομή ασφαλή. Το σκιερό μονοπάτι και το παρθένο δάσος των θεόρατων και εντυπωσιακών μαύρων πεύκων που το περιστοιχίζουν κάνει την διαδρομή ακόμα πιο ευχάριστη. Σε 1,5 ώρα περίπου από την αφετηρία, το μονοπάτι συναντά την εντυπωσιακή - αλλά σχετικά άδεια, λόγω εποχής, κοίτη - του Αρκουδορέματος και κάνει τον επισκέπτη να υποκλιθεί στη δύναμη της φύσης.

Από το κύριο μονοπάτι στο όποιο κινούμαστε μπορούμε να περικλείνουμε της πορείας μας και να επισκεφτούμε τις λίμνες και την κορυφή της Φλέγκας. Στο κύριο μονοπάτι όπου κινούμαστε, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται ένα σημείο όπου χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τα χέρια μας, αφού το μονοπάτι κινείται σε τεράστιους πέτρινους όγκους, και ένα δεύτερο σημείο είναι όταν το μονοπάτι διασχίζει πέτρινες σάρες. Προς το τέλος της διαδρομής μας το μονοπάτι διακλαδώνεται και συναντάμε δυο πινακίδες, η μια οδηγεί στη χωριό Βωβούσα (κινούμαστε δεξιά) και η άλλη οδηγεί στο άρτια εξοπλισμένο καταφύγιο της Βωβούσας (κινούμαστε αριστερά) το οποίο απέχει 3 χλμ από το χωριό. Αξίζει να σημειωθεί ότι το καταφύγιο της Βωβούσας μπορεί να φιλοξενήσει 50 άτομα.

Βάλια Κάλντα

Μια εναλλακτική ορειβατική διαδρομή ξεκινά από τη Βωβούσα και καταλήγει στην κορυφή Αυγό (2177 μ.). Το σχετικά καλά σηματοδοτημένο μονοπάτι βρίσκεται υπό τη σκιά πυκνού δάσους με μέτρια κλίση στην αρχή η οποία γίνεται εντονότερη στην πορεία. Το τοπίο και εδώ μοναδικό με τις κρανιές και τις αγριοβατομουριές να είναι διάσπαρτες κατά μήκος του μονοπατιού. Λόγω κλίσης το υψομετρικό κέρδος είναι σχετικά μεγάλο, με αποτέλεσμα το αλπικό τοπίο να κάνει πλέον την εμφάνισή του σχετικά γρήγορα. Πέτρινοι όγκοι και χαμηλή βλάστηση παίρνουν τη σκυτάλη. Και ενώ κινούμαστε στο ίδιο μοτίβο, το τελευταίο και δυσκολότερο σκέλος της διαδρομής εμφανίζεται μπροστά μας. Από τα 1780 μέτρα περίπου έως την κορυφή Αυγό (2177 μ.), όπου και βρίσκεται το εγκαταλειμμένο πυροφυλάκιο, η προσέγγιση γίνεται τραβερσάροντας την κακοτράχαλη και με μεγάλη κλίση βουνοπλαγιά. Επίπονη διαδικασία-πορεία, διάρκειας μιας ώρας περίπου, το τέλος της οποίας ανταμείβει τον ορειβάτη. Η θέα των Τζουμέρκων του Πάπιγκου και των άλλων γειτονικών βουνών απλά υπέροχη.

Βάλια Κάλντα

Η κοιλάδα της Βάλια Κάλντα, μέρος του εθνικού δρυμού της Πίνδου (από τους ομορφότερους δρυμούς της Ευρώπης), μας προσκαλεί να την επισκεφτούμε και μας υποδέχεται στα γραφικά πετρόχτιστα χωριά των ιδιαίτερα ένθερμων και απλών κατοίκων της.

κείμενο | γιώργος κούγκας
φωτογραφίες | γιώργος κούγκας
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκας