Ταξίδι στο Στρασβούργο

Ούτε Γαλλία, ούτε Γερμανία. Αλσατία.

Το πολυτιμότερο και πιο καλά κρυμμένο πετράδι στο στέμμα της ενωμένης Ευρώπης. Μπορείς να κατηγορήσεις για πολλά τους ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών, όχι όμως ότι δεν ήξεραν να επιλέξουν την πόλη στην οποία θα εδρεύει ένας σημαντικός αριθμός υπηρεσιών τους.

Στρασβούργο
Στρασβούργο

Στο κέντρο της πόλης, το οποίο από μόνο του αποτελεί μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, δεσπόζει ο επιβλητικός καθεδρικός ναός ο οποίος είναι ορατός σχεδόν από κάθε της σημείο. Περιμετρικά του κέντρου και με πλήθος από γεφυράκια, ο ποταμός Ιλλ, στις όχθες του οποίου φιλοξενούνται μεταξύ άλλων το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο της Ευρώπης και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στρασβούργο

Και αφού το Ροβανιέμι διεκδικεί να αποκαλείται πατρίδα του Άι Βασίλη, με μόνο πρόσχημα το χιονισμένο του τοπίο, το Στρασβούργο με την μονίμως ευχάριστη ατμόσφαιρα, τη φιλικότητα των κατοίκων του, τον μοναδικό στολισμό, την υψηλή ποιότητα ζωής και την πρώτη ιστορικά καταγραφή Christmas Market τα Χριστούγεννα του 1570, δε θα μπορούσε πάρα να αποκαλείται η Πρωτεύουσα των Χριστουγέννων, όπως μας πληροφορεί η επιγραφή στο τραμ που είναι και η πρώτη εικόνα που συναντήσαμε βγαίνοντας από το σιδηροδρομικό σταθμό.

Μπαίνοντας στο τραμ οι εικόνες διαδέχονται η μία την άλλη με κινηματογραφική ταχύτητα και η αίσθηση ότι ζεις σε παραμύθι ολοένα μετατρέπεται σε βεβαιότητα. Παντού λουλούδια. Σε κάθε κήπο, σε κάθε αυλή, σε κάθε περβάζι, σε κάθε παράθυρο. Παντού στολίδια τοποθετημένα με μοναδική καλαισθησία. Σπίτια, δρόμοι, καταστήματα. Από το πιο πολυτελές κατάστημα έως τον πιο ταπεινό φούρνο σε μια μοναδική αρμονία που σε κάνει να πιστεύεις ότι η πόλη ως μια ενιαία οντότητα έχει φορέσει τα γιορτινά της.

Στρασβούργο
Στρασβούργο
Στρασβούργο
Στρασβούργο

Όλες οι πλατείες έχουν μετατραπεί αυτές τις ήμερες σε απέραντες λαϊκές αγορές με εικόνες βγαλμένες από τις παραδόσεις της κεντρικής Ευρώπης, τα επονομαζόμενα Christmas Market. Μπαίνοντας σε αυτές, όλες οι αισθήσεις πλέον βρίσκονται σε εγρήγορση. Το street food σε όλο του το μεγαλείο αποκαλύπτεται μπροστά μας. Λουκάνικα μαγειρεμένα με όλους τους πιθανούς τρόπους σε μπαγκέτα με λάχανο και διάφορες σάλτσες, συνοδευόμενα από παραδοσιακό ζεστό γλυκό κρασί (gluhwein). Μπαγκέτες φλαμπέ με διάφορα τυρία μπέικον και μανιτάρια με ζεστό χυμό μήλο. Ακολουθούν κρέπες, βάφλες και σουβλάκι με διάφορα φρούτα περιχυμένα με λευκή ή μαύρη κουβερτούρα τα αποία αποτελούν παράγοντες που σε κάνουν να ξεχάσεις ότι το θερμόμετρο γράφει 0 βαθμούς. Οι ευφάνταστες μεταλλικές και ξύλινες κατασκευές, οι λούτρινες κούκλες και τα λογής λογής στολίδια συμπληρώνουν το γιορτινό σκηνικό.


Στρασβούργο
Στρασβούργο
Στρασβούργο

Και εκεί που έχεις βεβαιωθεί ότι «αυτό ειναι φίλε μου», έχεις μπει και ζεις στο ωραιότερο παραμύθι και δε θα βγεις ποτέ, βλέπεις μπροστά σου το Γαλλικό στρατό να περιπολεί πάνοπλος στα σοκάκια όπου εσύ σουλατσάρεις αμέριμνος με τη χριστουγεννιάτική σου διάθεση. Είναι εκείνη η στιγμή που σκέφτεσαι «βρε λες» και καλείσαι να αποφασίσεις αν θα φοβηθείς και θα είσαι κι εσύ θύμα των πιο συντηρητικών δυνάμεων του πλανήτη ή αν θα συνεχίσεις να απολαμβάνεις τη ζωή δίνοντας τις μάχες της όταν και όπου εσύ επιλέγεις. Αυτό όμως δεν είναι μόνο θέμα προσωπικής αντίληψης και κοσμοθεωρίας, όποιος έχει ζήσει το Χριστουγεννιάτικο Στρασβούργο έστω και για μία στιγμή δεν έχει δίλημμα, έχει ήδη διαλέξει το δεύτερο δρόμο.

Στρασβούργο
Στρασβούργο
Στρασβούργο

ΥΓ: Για όσους ταξιδιώτες έχουν ακουστά το « σύνδρομο της Φλωρεντίας» ενημερώνω ότι εδώ και λίγες ημέρες διακατέχομαι από το «σύνδρομο του Στρασβούργου»...

κείμενο + φωτογραφίες | γιώργος πλουμίδης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας