R

e

j

e

c

t

e

d

T

r

a

v

e

l

s

image

La bella Roma

Ταξίδι στην Αιώνια Πόλη

«Ρώμη», άκουγα και στιγμιαία ένα εκατομμύριο ετερόκλητα πράγματα μου έρχονταν στο μυαλό:

_Ιστορία, αρχιτεκτονική, τέχνη, Μιχαήλ Άγγελος, ο Πάπας και το Βατικανό, ο Γούντι Άλεν, η Όντρεϊ Χεπμπορν, τα τραγούδια του Ντιν Μάρτιν, ο Καίσαρας, τα μακαρόνια και οι πίτσες, τα πλακόστρωτα σοκάκια, οι πλατείες, η τραγουδιστή ιταλική γλώσσα, οι μονομάχοι (έλα, παραδέξου του κι εσύ σκέφτηκες τον Ράσελ Κρόου), οι εκκλησίες.

single photo Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κανείς είναι μία μεγάλη βόλτα στις πλατείες. Η Πιάτσα Ντι Σπάνια με τα πολυάριθμα σκαλοπάτια της, τα οποία σε προκαλούν να τα ανέβεις, αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα σημεία συνάντησης της πόλης. Μία μικρή παράκαμψη, λίγη τύχη και πολύ περπάτημα θα σε ανεβάσουν στους κήπους της Βίλα Μποργκέζε. Πρόκειται για ένα τεράστιο πάρκο στην καρδιά της Ρώμης, με έκταση 800 στρέμματα. Είναι ένα μαγικό μέρος, ιδανικό για να χαλαρώσεις από την βουή της πόλης, να ξεκουραστείς από το περπάτημα ή να κυλιστείς στα γρασίδια!

Κατεβαίνοντας στην Πιάτσα ντελ Πόπολο θα δεις την Porta Flaminia, διακοσμημένη από τον Μπερνίνι, τον αιγυπτιακό οβελίσκο και δύο πανέμορφα συντριβάνια. Έπειτα συνεχίζοντας στην Via del Corso, θα φτάσεις στην Πιάτσα Ναβόνα, που αποτελεί μέρος συγκέντρωσης διάφορων καλλιτεχνών (θα δεις τα έργα τους εκτεθειμένα πάνω στο δρόμο) και είναι κατάμεστη από κόσμο. Ακριβώς στο κέντρο της πλατείας βρίσκεται το Συντριβάνι των Τεσσάρων Ποταμών του Μπερνίνι, ένα άκρως μαγευτικό θέαμα που δεν θα χορταίνεις να κοιτάς. Εάν καταφέρεις να φύγεις, επιβάλλεται φαγητό σε ένα από τα δεκάδες εστιατόρια στα σοκάκια γύρω από την πλατεία για να γεμίσει το στομάχι και οι μπαταρίες σου.

Το ιστορικό κέντρο της Ρώμης είναι στη λίστα των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, και εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς το λόγο. Στα απομεινάρια της αρχαίας αγοράς η ιστορία κοιμάται, και το έδαφος τρίζει από το ροχαλητό της ακριβώς κάτω από τα πόδια σου. Μπορεί τα μάτια σου να βλέπουν ερείπια και χαλάσματα, αλλά το μυαλό σου φαντάζεται με ευκολία την περασμένη δόξα της αρχαιότητας. Στο Κολοσσαίο, ένα τεράστιο, πανέμορφο δημιούργημα, τα φαντάσματα του παρελθόντος παρελαύνουν μπροστά σου. Οι χαιρετισμοί στον Καίσαρα ηχούν στους αιώνες και η μυρωδιά του αίματος των Χριστιανών έχει σχεδόν ποτίσει το χώμα. Το -επίσης τεράστιο- Πάνθεον, ένας από τους αρχαιότερους ολόκληρους σωζόμενους ναούς είναι ένα θέαμα που αξίζει αρκετό από τον χρόνο σου. Ο θόλος του έχει περίπου 43 μέτρα διάμετρο και είναι τόσο επιβλητικός που σου κόβει την ανάσα.

single photo Η πρόκληση του ταξιδιού στην αιώνια πόλη είναι αναμφισβήτητα το Βατικανό, το ξεχωριστό αυτό κρατίδιο, που αποτελεί την καρδιά της παπικής εξουσίας. Εάν καταφέρεις να παραμερίσεις τον εκνευρισμό που προκαλεί ο αμύθητος πλούτος στα χέρια της Καθολικής Εκκλησίας, θα μπορέσεις να θαυμάσεις τα έργα. Η ανεπανάληπτη Καπέλα Σιστίνα με το ταβάνι του Μιχαήλ Άγγελου σου προκαλεί δέος, η Πινακοθήκη που περιλαμβάνει έργα των Ραφαήλ και Καραβάτζιο σε αφήνει με το στόμα ανοιχτό και η Βασιλική του Αγίου Πέτρου είναι τρομακτικά όμορφη.
Roma
roma

Άκουγα για τη Ρώμη τόσα πολλά, αλλά τίποτα δεν μπορούσε να με προετοιμάσει επαρκώς για αυτά που θα αντίκριζα. Ένας χρόνος δε φτάνει για τη θαυμάσεις και να τη δεις ολόκληρη, καθώς είναι ουσιαστικά ένα υπαίθριο μουσείο έκτασης 1000 περίπου τετραγωνικών χιλιομέτρων. Ίσως λίγες μέρες να επαρκούν για μία πρώτη ιδέα. Η Αιώνια Πόλη είναι ,όπως λένε, πιστή σύζυγος, μούσα και ερωμένη. Συγκεντρώνει την ιστορική αρχαιότητα, τη θρησκευτική τέχνη, αμέτρητες μυρωδιές, όμορφους, ευγενικούς ανθρώπους, ήχους που χαϊδεύουν τα αυτιά σου και ζωντάνια σε όλο της το μεγαλείο.

single photo Η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίζει προβλήματα, η Ρώμη όμως είναι και θα παραμείνει αλώβητη, καλυμμένη με ένα πέπλο μαγείας.

κείμενο_φωτογραφίες | λιάνα_τσαβδαρίδου
επιμέλεια | αλέξανδρος_κόγκας+τάσος_θώμογλου