R

e

j

e

c

t

e

d

T

r

a

v

e

l

s

image

Όλυμπος, το βουνό των Θεών

Ανάβαση στο καταφύγιο Γιώσου Αποστολίδη

Όλυμπος. Το βουνό των δώδεκα θεών και των εννέα μουσών.

Ο θρόνος του Δια (Στεφάνι) δεσπόζει στο ψηλότερο βουνό της Ελλάδας στα 2909 μ., με την κορυφή του Μύτικα να κατέχει τα πρωτεία στα 2917 μ.
Είναι το πρώτο βουνό που μάθαμε από μικροί και διακαής πόθος κάθε ορειβάτη. Βουνό ιερό-ορόσημο της μυθολογίας μας. Ο Όλυμπος βρίσκεται στα όρια Μακεδονίας-Θεσσαλίας, ενώ ανακηρύχτηκε ως ο πρώτος εθνικός μας δρυμός το 1938. Χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο κατακλύζουν κάθε κορυφή, θερινούς κυρίως μήνες (Ιούνιο-Οκτώβριοο), αφού η χειμερινή ανάβαση θεωρείται, λόγω του χιονιού, ιδιαίτερα δύσκολη και απαιτείται ειδικός εξοπλισμός, γνώση και εμπειρία. Πάμπολλες οι δραστηριότητες που μπορεί κανείς να ασκήσει με κυρίαρχες την ορειβασία, την αναρρίχηση και το canyoning.

single photo Τα εννέα οργανωμένα καταφύγια που υπάρχουν διάσπαρτα στο βουνό, υπό την σκιά οξιών, πεύκων, ελάτων, δρυών, αλλά και των σπάνιων ίταμων και ρόμπολα, φιλοξενούν τους επισκέπτες κατά την πορεία τους στις ποικίλες διαδρομές με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας η κάθε μια. Μιας μέσης δυσκολίας διαδρομή (Δ10) είναι από την θέση Γκορτσιά (Διασταύρωση) στα 1120 μ και βρίσκεται 15 χιλιόμετρα περίπου από το Λιτόχωρο.

Η ανάβαση ξεκινάει σε πολύ καλά σηματοδοτημένο και μέσης κλίσης μονοπάτι υπό τη σκιά πυκνόφυτου δάσους. Η αισθητή διαφορά θερμοκρασίας κάνει πιο ευχάριστη την ανάβαση στο όχι και τόσο κακοτράχαλο μονοπάτι, όπου οι ρίζες των δέντρων απλώνονται διάσπαρτα στο μοναδικής ομορφιάς δάσος οξιών (κυρίως). Κατά την ανάβασή μας περνάμε από την θέση Κόκα από όπου η θέα του απέραντου δάσους και των θεόρατων βράχων σε καθηλώνουν. Αισθάνεσαι τόσο τυχερός που περπατάς σ’ αυτό το μοναδικής ομορφιάς βουνό.

Συνεχίζοντας στο ανηφορικό μονοπάτι και σε δυο ώρες περίπου από την αφετηρία, προσεγγίζουμε το, περιτριγυρισμένο από υπεραιωνόβια ρόμπολα, καταφύγιο της Πετρόστρουγκας στα 1900 μ. υψόμετρο, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 60 άτομα περίπου και είναι η μοναδική μας ευκαιρία να εφοδιαστούμε με νερό και τροφή για τη συνέχεια της πορείας μας. Ο ανατολικός του προσανατολισμός σε συνδυασμό με την καθαρή ατμόσφαιρα μας επιτρέπει να θαυμάσουμε τα καταγάλανα νερά της Πιερίας με φόντο την Κασσάνδρα.

Αφήνοντας πίσω μας το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας κινούμαστε σε μικρής κλίσης σηματοδοτημένο μονοπάτι, ενώ το αλπικό τοπίο κάνει την εμφάνισή του. Ενώ φτάνουμε στην Σκούρτα, η αραιή βλάστηση των ρόμπολα γίνεται πλέον αισθητή. Το μονοπάτι μετά τη Σκούρτα συνεχίζει κατά μήκος της κορυφογραμμής-Λαιμός και τη σκυτάλη παίρνει το έντονης κλίσης βραχώδες μονοπάτι γνωστό ως το «Πέρασμα του Γιώσου (Αποστολίδη)». Στο τέλος του περάσματος εμφανίζεται μπάστα μας το καταπράσινο οροπέδιο των Μουσών και το μονοπάτι διαχωρίζεται σε δυο επιμέρους. Ένα για το καταφύγιο «Χρήστος Κάκαλος» στα 2650 μ. υψόμετρο και ένα για το καταφύγιο «Γιώσος Αποστολίδης» στα 2760 μ. υψόμετρο, όπου είναι ο τελικός μας προορισμός. Η διάρκεια της πορείας από το καταφύγιο της Πετρόστρουγκας είναι 3 - 3,5 ώρες περίπου.

single photo Αξίζει να σημειωθεί ότι το άρτια εξοπλισμένο καταφύγιο του Σ.Ε.Ο. Θεσσαλονίκης «Γιώσος Αποστολίδης» έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας και σίτισης 80 ατόμων, ενώ κατά τους χειμερινούς μήνες υπάρχει μόνο το καταφύγιο ανάγκης. Η δε θέα του Στεφανιού από το καταφύγιο προκαλεί δέος. Ανυπομονείς να σκαρφαλώσεις στα 2909 μέτρα του σε μεγάλης κλίσης σαθρό βράχο χωρίς να χρειάζεται ειδικός αναρριχητικός εξοπλισμός ενώ δεν συνίσταται στους έχοντες υψοφοβία. Η μοναδική θέα από την κορυφή ανταμείβει τον ορειβάτη από την επίπονη προσπάθεια της αναρρίχησης. Η Χαλκιδική, οι Σποράδες, ο Κίσσαβος και το βουνό των Κενταύρων (Πήλιο) απλώνονται μπροστά μας.

Τα αγριοκάτσικα κάνουν δειλά-δειλά την εμφάνισή τους αφού ο ξακουστός κυνηγός τους Γιώσος δεν υπάρχει... Σε κοντινή απόσταση από το καταφύγιο μπορεί κανείς να επισκεφτεί το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία (2802 μ.) υψόμετρο και την Τούμπα. Εναλλακτικές πορείες είναι η κορυφή του Μύτικα – η ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου-, όπου η πρόσβαση γίνεται από το Λούκι (πέρα από ένα κράνος αναρρίχησης, δεν χρειάζεται ειδικός αναρριχητικός εξοπλισμός), το Σκολιό (2911 μ.), που είναι η δεύτερη ψηλότερη κορυφή μετά το Μύτικα, μέσω Κακόσκαλας και ο Αγ. Αντώνιος (2816 μ.).

Αυτός είναι ο γνωστός στα πέρατα του κόσμου Όλυμπος, ο εθνικός δρυμός της χώρας μας, που ατενίζει περήφανος το Αιγαίο και δίνει στους «κατακτητές» επισκέπτες του την αίσθηση της δύναμης, της κυριαρχίας, της αυτοπεποίθησης, και της σιγουριάς μετά την πολύωρη ανάβασή του. Επισκεφτείτε τον και δείξτε του τον ανάλογο σεβασμό.