R

e

j

e

c

t

e

d

T

r

a

v

e

l

s

image

Κάλυμνος, το νησί των σφουγγαράδων

Αναμνήσεις μιας χρονιάς…

Κάσο ή Κάρπαθο; Κω ή Κάλυμνο;

Καλοκαίρι του 2008 και η τοποθέτησή μου ως εκπαιδευτικός με βρίσκει στο νησί των σφουγγαράδων, στην Κάλυμνο. Φτάνουμε στο μικρό λιμάνι της Καλύμνου, στη Πόθια. Με μια πρώτη ματιά αντικρίζουμε ένα μικρό νησάκι χτισμένο αμφιθεατρικά, με πελώρια γυμνά βουνά, γνωστό για τους λάτρεις της αναρρίχησης.

single photo Μια σειρά από καφέ και ουζερί στην παραλία καλωσορίζουν τους επισκέπτες του νησιού. Οι άνθρωποι απλοί και φιλόξενοι είναι άμεσα διατεθειμένοι να σε βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστείς. Ένα πράγμα τους ρωτάς, σε δέκα σου απαντάνε. Μπα έλεγα, θα είναι τυχαίο. Τόσο καλοί, τόσο ευγενικοί; Και ναι, δε με διέψευσαν καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Η Κάλυμνος είναι ένα νησί με πάρα πολλά χωριουδάκια και παραλίες. Μια βόλτα με το αυτοκίνητο και σίγουρα θα σταματήσουμε στο Μασούρι για μπάνιο και για φαγητό. Ένα από τα αγαπημένα μου είναι ο Βαθύς, με τα ταβερνάκια στο λιμανάκι της Ρήνας και το ξακουστό φιόρδ. Τα Βλυχάδια, τα Λινάρια και το Καντούνι είναι μερικά από τα χωριουδάκια με παραλίες που αξίζει να επισκεφθείτε.

single photo

Με τα καραβάκια της γραμμής είναι πολύ εύκολο να επισκεφθείτε την Ψέριμο και την Τέλενδο. Μικρές αποδράσεις από το νησί που αξίζουν τον κόπο να απολαύσετε. Μην ξεχάσετε πριν φύγετε από το νησί να επισκεφθείτε την Ιερά Μονή του Αγίου Σάββα πάνω από το λιμάνι της Πόθιας και να δείτε πανοραμικά την Κάλυμνο. Και φυσικά μη ξεχάσετε να πάρετε σφουγγάρια!

κείμενο_φωτογραφίες | νίνα καγκελίδου
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου