R

e

j

e

c

t

e

d

T

r

a

v

e

l

s

image

Πάσχα στη Σερβία (...σε 47 κλικς)

Τόσο διαφορετικό, μα τόσο ίδιο!

Πάλι Πάσχα στο χωριό; Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια.

Καλές οι οικογενειακές συγκεντρώσεις, αλλά μαζεύονται θείοι, θείες, ξαδέρφια, κουμπάροι, γείτονες, περαστικοί, πωλητές, εξωγήινοι και ό,τι άλλο μπορεί να κατεβάσει ο νους σου. Μιλάνε όλοι μαζί, φωνάζουν, μαλώνουν και μετά τα βρίσκουν σα να μην έγινε τίποτα. Και εκεί που λες δεν πειράζει, μία μέρα είναι θα περάσει, αρχίζει το τροπάριο. “Ακόμα ελεύθερη είσαι; Εγώ στην ηλικία σου κοτζάμ δυο παιδιά είχα. Τι περιμένεις; Περνάει ο καιρός και σε βλέπω να μένεις στο ράφι στο τέλος...”.

Και τότε λες πως ήρθε η ώρα για κάτι διαφορετικό. Άλλωστε, δικαίωμα στην Ανάσταση έχουμε όλοι μας. Μόνο λίγες ώρες μακριά μας λοιπόν, απλώνεται ένας διαφορετικός κόσμος… Ή μάλλον τελικά όχι και τόσο διαφορετικός, αφού οι περισσότεροι Σέρβοι είναι και αυτοί χριστιανοί ορθόδοξοι. Αναστάσιμο Σάββατο βράδυ και ο κόσμος μαζεύεται στην εκκλησία κρατώντας τη λαμπάδα του και το γνωστό πλαστικό κυπελάκι που θα προστατεύσει τη φλόγα από τον αέρα. Βλέπετε, ο καιρός το Πάσχα και εδώ αλλοπρόσαλλος είναι.

Οι καμπάνες χτυπούν γνώριμα. Ευχές, φιλιά και χαμόγελα γεμίζουν την αυλή της εκκλησίας. Το Βελιγράδι, το Νόβι Σαντ και η Νις είναι από τις πιο μαγευτικές πόλεις της Σερβίας και είναι έτοιμες να μας υποδεχτούν όχι μόνο το Πάσχα αλλά και όλο το χρόνο.

κείμενο | πωλίνα_ταϊγανίδου
φωτογραφίες | κωνσταντία_μαζαράκη
επιμέλεια | αλέξανδρος_κόγκας+τάσος_θώμογλου