R

e

j

e

c

t

e

d

T

r

a

v

e

l

s

image

Ταξίδι στο παραμύθι σημαίνει ταξίδι στη Μπριζ

Όταν ο χαρακτηρισμός 'Βενετία' σε αδικεί

Περιέργεια και αναμονή_

_ήταν τα δύο συναισθήματα που είχα πριν από αυτό το ταξίδι στη Μπριζ, έναν όχι και τόσο διάσημο ευρωπαϊκό προορισμό για εμάς τους Έλληνες, αλλά πάρα πολύ γνωστό στους υπόλοιπους τουρίστες και ειδικά για τους Βορειοευρωπαίους, που το συγκαταλέγουν στους κορυφαίους προορισμούς τους. Και η αλήθεια είναι ότι από την πρώτη μέρα της περιήγησής μου διαπίστωσα τους λόγους που είναι τόσο δημοφιλής αυτή η πόλη.

single photo Η μαγευτική Μπριζ (Μπρουζ για τους ντόπιους και Μπρούχες στα Αγγλικά ) είναι μια μικρή πόλη του βορείου Βελγίου. Μια πόλη βγαλμένη από τα παραμύθια με καταπληκτικά, πολύχρωμα, καλοδιατηρημένα και ατμοσφαιρικά, μεσαιωνικά κτίρια και κανάλια να την διασχίζουν. Αδικείται κατάφορα από τον χαρακτηρισμό «Βενετία του Βορρά» γιατί απλά είναι πολύ πιο ωραία από την ιταλική πόλη. Η ιστορία της πόλης ξεκινάει τον 1ο αιώνα προ Χριστού, κατά την Ρωμαϊκή περίοδο, όταν ο Ιούλιος Καίσαρας κατέλαβε την περιοχή και έχτισε τα πρώτα τείχη για να προστατέψει την περιοχή από τους πειρατές. Η χρυσή εποχή της πόλης ήταν κατά τον 12ο με 15ο αιώνα όταν και το λιμάνι της τής έδωσε τον τίτλο της «κύριας εμπορικής πόλης» του κόσμου, ενώ κατά την διάρκεια της εποχής αυτής άνοιξε και το Bourse (1309) που κατά πάσα πιθανότητα είναι το πρώτο χρηματιστήριο στον κόσμο. Σήμερα η πόλη συνεχίζει να οφείλει μέρος της ευημερίας της στο λιμάνι, μαζί βέβαια με τον τουρισμό. Είναι επίσης γνωστή και ως Σπίτι του Κολεγίου της Ευρώπης, ενός ανεξάρτητου πανεπιστημίου Ευρωπαϊκών σπουδών.

Το μεσαιωνικό της κέντρο είναι ψηλά στην λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO με το επιβλητικό καμπαναριό του 12ου αιώνα να δεσπόζει στην πλατεία της αγοράς. Μια βόλτα στα γραφικά λιθόστρωτα ή τα υδάτινα μονοπάτια είτε με τα πόδια είτε με ιππήλατη άμαξα είτε με βαρκούλα, σε κάνουν να νιώθεις σαν να έχεις μπει σε ένα κινηματογραφικό σκηνικό και πρωταγωνιστείς σε κάποια ταινία μακρινής εποχής. Και εκεί που περπατάς ανάμεσα στα μεσαιωνικά οικοδομήματα και νομίζεις ότι θα ξεπηδήσουν από δίπλα σου γενναίοι ιππότες και όμορφες βασιλοπούλες, ξαφνικά ξεπηδά μια υπαίθρια αγορά με ευγενικούς μικροπωλητές που σε προτρέπουν να πάρεις ένα ιδιαίτερο αναμνηστικό.

Η μαγεία της Μπριζ όμως δεν είναι μόνο οπτική αλλά και γευστική, αφού όλο το ιστορικό κέντρο είναι γεμάτο από μικρές, κουκλίστικες σοκολατερί, που μόνο στη θέα νιώθεις να σου γαργαλούν τον ουρανίσκο. Μια πόλη που δε σε ταξιδεύει μόνο στο χρόνο, αλλά και στην ρομαντικότητα, που πηγάζει από κάθε γωνιά αυτής της πόλης και μαγεύει τον επισκέπτη. Πέτρινα γεφυράκια πάνω από καθάρια νερά που καθρεφτίζουν τα αναγεννησιακού τύπου κτήρια, αλλά και τους ποδηλάτες που τα διασχίζουν ανέμελοι. Λευκοί κύκνοι που αναδεικνύουν την ομορφιά τους μέσα στα νερά αλλά και η «Λίμνη της Αγάπης» δημιουργούν μια έντονη αίσθηση έρωτα στην ατμόσφαιρα. Και για όσους θέλουν να εξερευνήσουν όλες τις ομορφιές του Μπριζ δεν έχουν παρά να νοικιάσουν ένα ποδήλατο και να ξεκινήσουν τις ορθοπεταλιές.

single photo Η Μπριζ λοιπόν, αυτή η μικρή κρυμμένη πόλη, ήταν πραγματικά μια ονειρική αποκάλυψη για μένα που με έκανε να ζήσω το δικό μου παραμύθι.
Brugge
Brugge