R

e

j

e

c

t

e

d

T

r

a

v

e

l

s

image

Η πεταλούδα του Αιγαίου

Καλοκαίρι στην Αστυπάλαια

Ιούλιος και βρίσκομαι στη μέση του Αιγαίου για διακοπές, σε ένα νησί που αν και ανήκει διοικητικά στα Δωδεκάνησα, μοιάζει με κυκλαδονήσι.

Όμως κάτι διαφορετικό συμβαίνει σ΄αυτό το νησί, που το αντιλαμβάνεσαι από την πρώτη στιγμή.

Με το που προσεγγίζει το αεροπλάνο στον εναέριο χώρο του νησιού, βλέπεις από το παραθυράκι μια «πεταλούδα» (το σχήμα του νησιού) να σε περιμένει και να σου υπόσχεται να ζήσεις ανεπανάληπτες εμπειρίες. Αντικρίζοντας την Χώρα της Αστυπάλαιας μένεις εκστασιασμένος από την εικόνα του μεσαιωνικού κάστρου, το οποίο κατοικείτο μέχρι και το 1956, και από τα κατάλευκα σπιτάκια με τα μπλε παράθυρα και τις πόρτες, χτισμένα με εξαιρετική αρχιτεκτονική πρωτοτυπία και χαρακτηριστικά που έχουν πια χαθεί από τους μεσογειακούς παραδοσιακούς οικισμούς.

Η Αστυπάλαια ή Αστροπαλιά, όπως συνηθίζουν να την αποκαλούν οι κάτοικοι της, αποτελεί ένα εξαιρετικής ομορφιάς νησί, που έχει διατηρήσει τόσο την παραδοσιακή της αρχιτεκτονική, όσο και την καλοσύνη και τη φιλοξενία των κατοίκων της. Μόλις φτάσεις στο νησί και λίγο πριν το σούρουπο, επιβάλλεται να επισκεφτείς το κάστρο. Η θέα προς τις δύο πλευρές του νησιού και προς το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου θα σε μαγέψει και δεν θα θέλεις να φύγεις, πριν σε αναγκάσει η φύλακας του χώρου. Κατηφορίζοντας από το κάστρο, θα χαθείς στα σοκάκια, τα οποία θα σε οδηγήσουν στην πλατεία της Χώρας.

Στην πλατεία υπάρχουν ταβέρνες, όπου θα γευθείς τις τοπικές συνταγές, ακούγοντας έντεχνη μουσική, θα γίνεις μια παρέα με τους άλλους επισκέπτες και θα καταλήξεις στα μπαρ, που βρίσκονται δίπλα από τους χαρακτηριστικούς Μύλους του νησιού για να συνεχίσεις τη διασκέδαση σου μέχρι τις πρωινές ώρες.

Κατά τη διαμονή σου στο νησί, θα επισκεφθείς το Πέρα Γιαλό, το παλιό λιμάνι της Αστυπάλαιας και φυσική προέκταση της Χώρας, όπου θα φας αστακομακαρονάδα στις παρακείμενες ψαροταβέρνες ή θα απολαύσεις τον καφέ σου, ατενίζοντας τη θάλασσα.

Εκτός από την Χώρα και τον Πέρα Γιαλό, για να έχεις την πλήρη εικόνα του νησιού αξίζει να επισκεφθείς το Λιβάδι, τη Μαλτεζάνα και τον Σχοινώντα, συνδυάζοντας εξαίσιες παραλίες με ταβέρνες δίπλα στο κύμα.

Το νησί διαθέτει πλήθος παραλιών με καταγάλανα νερά, κάποιες εκ των οποίων είναι οργανωμένες (Λιβάδι, Στενό, Βάτσες, Καμινάκια, Μαλτεζάνα, Σχοινώντας) αλλά σε κάποιες άλλες πρέπει να πας με τις προμήθειες σου (Τζανάκι, Πλάκες, Αγ. Κωνσταντίνος). Μην ξεχάσεις να επισκεφτείς τα νησάκια Κουτσομύτη και Κουνούπες με τα τροπικά και καταγάλανα νερά.

Όσο δε για το που θα μείνεις, υπάρχουν πολλές, μικρές, πανέμορφες, ξενοδοχειακές μονάδες (χτισμένες σε μαγικά σημεία των οικισμών του νησιού, με αρχιτεκτονική συνέπεια και σεβασμό στην τοπική λαϊκή αρχιτεκτονική, μείγμα κυκλαδίτικης και δωδεκανησιακής τεχνοτροπίας), σε τιμές για όλα τα βαλάντια και αν είσαι περιπετειώδης τύπος υπάρχει κάμπινγκ σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από τη Χώρα.

Είναι, λοιπόν, η Αστυπάλαια, μια “ πεταλούδα” στη μέση του Αιγαίου που θα σε μαγέψει με τα χρώματά της και τις ομορφιές της και θα σε κάνει να ζήσεις μοναδικές καλοκαιρινές εμπειρίες....

κείμενο | νικόλ κουτρούλη
φωτογραφίες | παντελής κοϊμτζόγλου
επιμέλεια | δήμητρα λαμπροπούλου + ιάκωβος καγκελίδης