R

e

j

e

c

t

e

d

w

o

r

k

s

Η Θεσσαλονίκη φοράει τα γιορτινά της

...και υποδέχεται τα Χριστούγεννα

Επιτέλους έχουμε ένα λόγο να χαιρόμαστε ή να μελαγχολούμε χωρίς να χρειαστεί κανείς να ρωτήσει το γιατί. Η απάντηση, βλέπετε, είναι προφανής: Χριστούγεννα!

Η Θεσσαλονίκη στολίζεται και ο κόσμος αισθάνεται σιγά σιγά τη μαγεία των Χριστουγέννων παντού! Αν και πρόκειται για μια, εξ ορισμού, χριστιανική γιορτή, τα Χριστούγεννα αποτελούν πλέον κάτι πολύ περισσότερο. Άλλοι τα καταδικάζουν λέγοντας πως πρόκειται για μια αφορμή υπερκαταναλωτισμού και αισχροκέρδειας. Για να κλειστούμε στη γυάλα μας, να γυρίσουμε την πλάτη στα προβλήματα και να συνεχίσουμε την ανέμελη ζωή μας (την ποια;).

Αλλά λέω πως ήρθε η ώρα να το εκμεταλλευτούμε από την ανάποδη. Πιο πολύ από ποτέ. Να υπερκαταναλώσουμε συναισθήματα. Εκεί είναι η ουσία και τώρα είναι η ώρα.


Είναι εξάλλου η γιορτή, η οποία ίσως να εκπροσωπεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη τις αρχές "Δώσε. Μοίρασε. Αγάπα".
Γιατί να μην ξοδέψουμε λίγα περισσότερα, αν και όσοι έχουμε, ώστε να μοιράσουμε χαρά; Ειδικά τώρα, που πρέπει να στηρίξουμε και την αγορά μας.
Γιατί να μην χαρούμε λίγο περισσότερο με το στολισμένο τοπίο ή να μελαγχολήσουμε αναπολώντας κάποια άλλα, αλησμόνητα, Χριστούγεννα;
Γιατί να μην βρούμε ένα λόγο να αλλάξουμε; Να βάλουμε νέους στόχους και να κάνουμε μια απογραφή της χρονιάς που πέρασε;


Η Θεσσαλονίκη ειδικά, μας δίνει την καλύτερη ευκαιρία να μπούμε στο κλίμα των ημερών με τον καλύτερο τρόπο.
Μια βόλτα στην πανέμορφη, φωτισμένη Αριστοτέλους αρκεί.
Κι έπειτα Τσιμισκή για δώρα, με τις στολισμένες βιτρίνες που μας προσκαλούν για μια ματιά στα «ενδότερα».
Το βραδάκι ραντεβού στον Αστερόκοσμο στη Δ.Ε.Θ, όπου ένα υπέροχο χριστουγεννιάτικο χωριό μας προσκαλεί να γίνουμε ξανά παιδιά με τα ζαχαρωτά, τα παιχνίδια και τις εκπλήξεις που κρύβει.
Και αυτά είναι μόνο κάποια "ξώφθαλμα" παραδείγματα από την μαγεία των Χριστουγέννων στην πόλη μας. Μια πόλη, η οποία είναι από μόνη της όμορφη, ζωντανή και γιορτινή. Πόσο μάλλον τώρα...


Ναι, αυτός ο κόσμος μπορεί να καταρρέει και είναι αλήθεια. Όμως μπορούμε να κάνουμε κάτι γι' αυτό. Να στείλουμε κι ένα δώρο εκεί που το χρειάζονται, να μαγειρέψουμε ένα φαγητό γι αυτούς που δεν έχουν την πολυτέλεια να το κάνουν. Να στείλουμε -αν δεν στείλαμε ήδη- βοήθεια στην Ειδομένη, ίσως να πάμε και μια βόλτα από εκεί για πιο "πρακτική" βοήθεια. Να χαμογελάσουμε στον αγενή ταμία, στην γιαγιά στο λεωφορείο, στον πλανόδιο πωλητή. Και πολύ απλά να μη μας νοιάζει. Να μη μας νοιάζει η ασχήμια του κόσμου γιατί ο δικός μας κόσμος θα είναι φωτεινός. Κάπως έτσι αρχίζουν όλα πάντως. Και αν δεν πιστεύουμε σε τέτοιου είδους "επαναστάσεις" όπως ο Τζων Λέννον, ε ας πιστέψουμε στο κατ΄ εξοχήν γιορτινό κλίμα των ημερών.
Δεν είναι μελό. Η πραγματικότητα είναι. Οι γυαλιστερές μπάλες και τα λαμπάκια είναι. Τα παιδιά στα κάλαντα είναι. Η ζωή μας είναι.


Βγείτε, απολαύστε το, διασκεδάστε με ό,τι ψυχικό απόθεμα. Έχετε ένα λόγο να το κάνετε. Μένετε άλλωστε στην καταλληλότερη πόλη γι αυτό!
Όμως μόλις περάσουν τα Χριστούγεννα, μην ξεχάσετε να κρατήσετε λίγη απ αυτήν την χαρά. Και θα δείτε πως τα πάντα μπορούν να αλλάξουν.

Άντε, γιορτάστε το!

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | χαρά κίκα
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκας

κείμενο | νίκη ζερβού
φωτογραφίες | χαρά κίκα
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκας