image_alt_text image_alt_text

Photoproject | Κι ό,τι αφήνει το ταξίδι...

γεύση από μέλι κι από ξύδι.

Σα βγεις στον πηγαιμό για την Ιθάκη,
να εύχεσαι να 'ναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώση...Ουσιαστικό: ταξίδι.
Ρήμα: ταξιδεύω, δηλαδή μεταφέρω -π.χ. το πλοίο μας ταξιδεύει μακριά- ή μεταβαίνω σε τόπο μακρινό.

Σε τόπο μακρινό ή σε τόπο κοντινό, η διαφορά δεν είναι μεγάλη. Σημασία έχει ότι πλέον οι τάσεις φυγής είναι σε έξαρση. Εγώ ταξιδεύω, εσύ φεύγεις, αυτός έφτασε και θα μείνει εκεί, στο μακρινό εκείνο τόπο. «Όλο ταξιδεύουν οι φίλοι μου, γιατί δεν τους αφήσατε σπιθαμή για σπιθαμή..» Θέλεις να ξεφύγεις από τη μουντή πραγματικότητά σου, την οποία δυσκολεύεσαι να αλλάξεις; Η λύση βρίσκεται στο ταξίδι, στην ικανότητα που έχεις να επιλέξεις για προσωρινό τόπο διαμονής σου κάποιο άλλο μέρος, έξω από τα συνηθισμένα και τετριμμένα, τα γνωστά, τα οικεία. Γιατί αυτό είναι το ταξίδι· μια άβολη μετάβαση από το γνωστό στο ξένο κι ενίοτε τρομακτικό.


image01

Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν έχουν μέσα τους την αίσθηση του ανολοκλήρωτου. Όχι, δεν έχουν κατασταλάξει σε κάποιον τόπο -ακόμα κι αν έχουν πατρίδα- ή σε κάποιον τρόπο ζωής και βρίσκονται σε ένα αέναο κυνηγητό διαφορετικών στιγμών· στιγμών που προσδίδουν μία νότα αλλαγής στις φαινομενικά συνηθισμένες ζωές τους. Το ταξίδι διευρύνει τους ορίζοντές σου, σε κάνει πιο τολμηρό, πιο αποφασιστικό, σε βοηθάει να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες της ζωής με άλλον αέρα. Αρκεί που ξέρεις ότι για λίγες μέρες το χρόνο θα είσαι «αλλού», μακριά από όλους και από όλα, που μπορεί να αγαπάς, αλλά εκτιμάς πιο πολύ μετά από ένα διάλειμμα καθημερινής επαφής.


image01

Αν και διαδικασία που ταρακουνάει τον φοβητσιάρη, το ταξίδι δε θέλει πολλά για να πραγματοποιηθεί. Αρκεί λίγη καλή διάθεση και θέληση, ένας προορισμός που μπορεί να είναι και σε απόσταση αναπνοής και μία βαλίτσα, ίσα να χωράει τα απαραίτητα. Θα το έχεις ακούσει άλλωστε ότι δεν είναι τόσο ο προορισμός που μετράει, αλλά η ίδια η διαδικασία προετοιμασίας, αναχώρησης και πορείας προς το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Αυτά που προσμένεις να δεις, που λαχταράς, αυτά είναι που σε ωθούν να φύγεις σε αναζήτηση του καινούργιου.


image01

Οι σταθμοί τρένων, οι στάσεις λεωφορείων, τα αεροδρόμια θα γίνουν το σπίτι σου σε περίοδο ταξιδιού. Εκεί θα αφήσεις τα κύτταρά σου, εκεί θα είσαι γεμάτος ανυπομονησία και λαχτάρα να δεις σε τι θα σε οδηγήσουν. Το ταξίδι θα σε βοηθήσει να μάθεις να εκτιμάς τη στιγμή και να μην περιμένεις το παρακάτω της ζωής για να νιώσεις καλύτερα. Κάθε λεπτό μετράει με τρόπο μοναδικό και το αντιλαμβάνεσαι γιατί βρίσκεσαι διαρκώς σε μία έξαψη και υπερδιέγερση. Ναι, το ταξίδι είναι στιγμιαίο αναλγητικό και αγχολυτικό· σε κρατάει σε παραγωγική εγρήγορση από την οποία μόνο κερδισμένος μπορείς να βγεις. Αν λοιπόν δυσκολεύεσαι μέσα στα καλούπια που έχεις μπει, πάρε ένα placebo· κάνε ένα ταξίδι.

Κι αν δεν μπορείς να ταξιδεύεις όσο συχνά θα ήθελες, μη λυπάσαι. «Σημασία δεν έχει πού βρίσκεται το κορμί, αλλά που ταξιδεύει η ψυχή», λέει ο σοφός λαός. Άλλωστε, «δεν αλλάζεις ζωή αλλάζοντας τους τόπους, μα φτιάχνοντας μέσα στο νου μια έρημο· ένα απόμακρο βουνό ή κάποιο ησυχαστήριο». Μετάτρεψε το νου σου σε τοσοδούλι βαλιτσάκι και ξεκίνα να διακτινίζεσαι σε μέρη που υπάρχουν και σε άλλα που δε βρίσκονται στο χάρτη. Τα μέρη που θα «δεις» σίγουρα δε θα έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα· θα είναι κλάσης ανώτερα γιατί θα είναι δικά σου.


image01

Πόσο παράξενο ον ο άνθρωπος, αλήθεια! Από τη μία πασχίζει να βρει τόπο να ριζώσει κι από την άλλη το οικείο του προκαλεί δυσφορία. Θέλει να μπορεί να αποδράσει σε μέρη άγνωστα και μυστικά, αλλά πάντα θα έχει στο νου του την προσωπική του Ιθάκη.

Η Ιθάκη σ' έδωσε το ωραίο ταξίδι.
Χωρίς αυτήν δεν θάβγαινες στον δρόμο

Συντελεστές άρθρου
κείμενο | ελευθερία_χαρά ζέρβα
φωτογραφίες | σταυρούλα φενερίδου
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου«Σημασία δεν έχει πού βρίσκεται το κορμί, αλλά που ταξιδεύει η ψυχή»