Στο θέατρο 'Αμαλία'

Ανάψτε φώτα.
Η παράσταση αρχίζει.
Το θέατρο "Αμαλία" επαναλειτουργεί.
Ο θεατρικός παραγωγός Θωμάς Χαρέλας μαζί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Θωμά Βελισσάρη ανοίγουν την πόρτα του Θεάτρου Αμαλία παρέα με το Νίκο Σακαλίδη, δίνοντας πνοή στο πολιτιστικό "στενάκι" της πόλης. Μαζί τους ο Γιάννης Γκουντάρας -χρόνων συνεργάτης του Θωμά Χαρέλα- στο έβδομο-κατά σειρά-θέατρο στην Θεσσαλονίκη, που κάνουν επανεκκίνηση και παίρνουν το τιμόνι του.

κείμενο | γιώργος παπανικολάου */* φωτογραφίες | rejected.gr */* επιμέλεια | τάσος θώμογλου + ιάκωβος καγκελίδης

Η ΕΤΑΙΡΟΤΗΤΑ λοιπόν, στο θέατρο ΑΜΑΛΙΑ. Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, η κάθετος της οδού Παρασκευοπούλου, έζησε την ριζική και καλαίσθητη ανακαίνιση του ζοφερού καλοκαιριού, για ένα ελπιδοφόρο καλλιτεχνικό φθινόπωρο.
Πολιτιστικά, το θέατρο ΑΜΑΛΙΑ ανήκει στην ιστορία, την μνήμη και την αγάπη του σαλονικιώτικου κοινού. Το θέατρο ΑΜΑΛΙΑ χαρακτήρισε γενιές, προσδιόρισε φοιτητικές καλλιτεχνικές συνειδήσεις, αποτέλεσε πυλώνα κόπου και δημιουργίας για την "Πειραματική Σκηνή της Τέχνης".
Ο Θωμάς Χαρέλας είναι ενθουσιασμένος με το φετινό καλλιτεχνικό του στοίχημα. Πόσο μάλλον που "ενώνει δυνάμεις" με τον Νίκο Σακαλίδη στο εντατικό εργαστήρι υποκριτικής.

Η Ειρήνη Μουντράκη, ο Σάββας Πατσαλίδης, η Ζωή Βερβοπούλου, η Μελίνα Γαρμπή, η Χριστίνα Μπήτιου και η Ευτυχία Καβαλίκα αποτελούν το δυναμικό της ομάδας του εργαστηρίου.
Ο χώρος που πρωτοάνοιξε το 1972 και παρέμεινε κλειστός τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ξεκίνησε ως κινηματογράφος και νοηματοδότησε την καλλιτεχνική εικόνα της πόλης.
Περιδιαβαίνοντας τον ανακαινισμένο χώρο, η μνήμη από αύρες καλλιτεχνών που μεσουράνησαν και χαρακτήρισαν την νιότη μας, νωπά σε συγκινεί. Πόσο μάλλον, που τώρα βλέπεις στα μάτια των καινούργιων υπευθύνων του, διάθεση για ουσιαστική και γεμάτη μεράκι επαναλειτουργία.
Η ουσιαστική πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί στα μισά του Οκτώβρη με την "Έντα Γκάμπλερ" σε σκηνοθεσία Νίκου Σακαλίδη.

Κάθε βράδυ στην οδό Αμαλίας θα υπάρχει και κάποιο πολιτιστικό γεγονός.
Γιατί αυτή η πόλη ζει τεχνηέντως...

κείμενο | γιώργος παπανικολάου
φωτογραφίες | rejected.gr
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + ιάκωβος καγκελίδης