R

e

j

e

c

t

e

d

w

o

r

k

s

Μια φωτογραφική βόλτα στην μουσική Θεσσαλονίκη του 1997-98

Tuxedomoon, Divine Comedy και άλλες μουσικές περιπέτειες

Τρία χρόνια πριν το Millenium και σε μια πόλη που ‘δειχνε να χει πάρει τα πάνω της απ’ την ανακήρυξή της ως πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης, η Θεσσαλονίκη έμοιαζε ξαφνικά ν’ αναδύεται από ένα λήθαργο απομόνωσης. Κι αν σήμερα κοιτώντας από απόσταση όλο αυτό μπορούμε να το εκλάβουμε ως πρόσκαιρο κι ευκαιριακό - συν την γκρίνια για το τεράστιο κόστος των 220 εκατ. Ευρώ - εκείνη την εποχή τα πράγματα μας φαίνονταν πολύ διαφορετικά. Η άνοιξη του 1997 ήταν μια έντονη εποχή με χιλιάδες τουρίστες και πολλές εκδηλώσεις. Η μουσική κίνηση για πρώτη φορά απ’ τη δεκαετία του ’80 ήταν τόσο ζωηρή, με πολλά live στις αίθουσες του Μύλου και αλλού..

κείμενο + φωτογραφίες
γιάννης τζέμος

επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκας

Ed Kuepper

Ed Kuepper
Ed Kuepper
Ed Kuepper
Ed Kuepper

Κάπου εκεί αρχίζει και το δικό μου οδοιπορικό. Με την κάμερα ανά χείρας ν’ ακούω και να καταγράφω τα μουσικά δρώμενα κι οτιδήποτε άλλο κινούνταν στην πόλη. Καρναβάλι, αργεντίνικες τάνγκο βραδιές και άλλα που έχω πλέον ξεχάσει. Οι ροκ και τζαζ βραδιές στο Μύλο ήταν πάντα οι σημαντικότερες τόσο από μουσικής όσο κι από φωτογραφικής πλευράς. Όσον αφορά στη μουσική οι λόγοι είναι ευνόητοι. Φωτογραφικά γιατί μου ‘δινε τη δυνατότητα να πλησιάσω γνωστούς καλλιτέχνες που δεν επισκέπτονταν συχνά την πόλη και να φωτογραφήσω πρόσωπα κάτι που τότε ήταν στο επίκεντρο των ‘καλλιτεχνικών’ μου αναζητήσεων..

Little Smokie Smothers

Little Smokie Smothers
Little Smokie Smothers

Ed Bailey

Ed Bailey
Ed Bailey

Απ’ την πρώτη στιγμή αποφάσισα να χρησιμοποιήσω ασπρόμαυρο φιλμ, τόσο για ν’ αποφύγω τη χρωματική ανομοιομορφία του φωτισμού των συναυλιών όσο και για να τονίσω τις λεπτομέρειες στα πρόσωπα. Δεδομένου ότι οι λήψεις θα γίνονταν από κοντινή απόσταση επέλεξα να μη έχω πρόσθετο φωτισμό (φλας) που σίγουρα θα έδινε καλύτερα αποτελέσματα αλλά θα ενοχλούσε τους φωτογραφιζόμενους και να χρησιμοποιήσω γρήγορα φιλμ των 3200 ASA. O κόκκος που φυσιολογικά θα προέκυπτε ήταν αισθητικό ζητούμενο τότε αν και σήμερα πιθανά να μοιάζει παράξενος στους φίλους της ψηφιακής φωτογραφίας.

Divine Comedy

Divine Comedy
Divine Comedy
Divine Comedy

Πρώτη συναυλία αυτή του ex leader των Van der Graaf Generator, Peter Hammill τον Απρίλιο του ‘97, με ενθουσιώδες ‘μεγαλύτερο’ κοινό και τον Hammill να εμφανίζεται χωρίς ορχήστρα, με τον εαυτό του στο πιάνο και στην ακουστική κιθάρα εναλλάξ. Ακολούθησαν οι εκλεκτικοί Divine Comedy του Neil Hannon σε μια θαυμάσια βραδιά και το Μάιο ο Ed Kuepper στη Στοά, χωρίς μπάντα, μπροστά σε μικρό κοινό 60 – 70 ατόμων. Τον ίδιο μήνα ο περφεξιονίστας Γάλλος Pascal Comelade με τα ukelele και τα πιάνα μινιατούρες σ’ ένα πολύ διαφορετικό live. Τον Ιούνιο οι Tuxedomoon με πλήρη σύνθεση και σε μεγάλα κέφια μας έκαναν να ξεχαστούμε ως την επόμενη φορά που άργησε κάπως.. τον Οκτώβριο με το μεγάλο bluesman Little Smokey Smothers ο οποίος μας ‘αποχαιρέτησε’ οριστικά το 2010. Τζαζ με λάτιν ηχοχρώματα βραδιά με τη μπάντα πνευστών του Mra Oma το Νοέμβριο και τζαζ συνέχεια με το σαξόφωνο του Ed Bailey. Στις αρχές του 1998 η κινητικότητα μειώθηκε. Τα δυο τελευταία live του φωτογραφικού αυτού οδοιπορικού ήταν αυτά του σαξοφωνίστα Ricky Ford τον Ιανουάριο και των αγαπημένων μου Monochrome Set στη δεύτερη επίσκεψη τους στην Ελλάδα το Μάρτη του ’98.

Monochrome Set

Monochrome
Monochrome
Monochrome
Monochrome

Mra Oma

Mra Oma
Mra Oma
Monochrome

Olivier Gateau / Peter Hammill

Olivier Gateau
Peter Hammill

Pascal Comelade

Pascal Comelade
Pascal Comelade
Pascal Comelade

Τα γεγονότα και τα χρόνια πέρασαν κι απέμειναν κάποιες σκόρπιες αναμνήσεις κι οι φωτογραφίες αυτές που με γυρίζουν κάποιες φορές πίσω. Τώρα ήρθε η ώρα να κάνουν τη γνωριμία τους μ’ ένα μεγαλύτερο κοινό.

Tuxedomoon

Tuxedomoon
Tuxedomoon
Tuxedomoon
Tuxedomoon

*** Φωτογραφίες του Γιάννη Τζέμου από τις συγκεκριμένες συναυλίες θα μπορούμε να απολαύσουμε από κοντά και σύντομα στους τοίχους του καφέ Ζώγια, στην Αλ. Σβώλου

κείμενο + φωτογραφίες | γιάννης τζέμος
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκας