R

e

j

e

c

t

e

d

w

o

r

k

s

image

Πάμε πλατεία;

...μια ξενάγηση στην πλατεία Ευόσμου

«Πάμε πλατεία;» H επική φράση που συνηθίσαμε να ακούμε από το στόμα του θρυλικού Τζίμη των Μήτσων, παίρνει σάρκα και οστά εδώ και δεκαετίες στο πιο πολυσύχναστο σημείο της δυτικής Θεσσαλονίκης, την πλατεία Ευόσμου. Μεγάλη, αλλά ανθρώπινη, αποτελεί το στέκι ανθρώπων κάθε ηλικίας.

Πλατεία Ευόσμου

Μαγαζιά που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία. Άλλα που άντεξαν σθεναρά στο χρόνο και έχουν αποκτήσει φανατικούς θαμώνες, όχι μόνο ανάμεσα στους Ευοσμίτες, αλλά και σε ολόκληρη τη δυτική πλευρά της πόλης, όπως το ‘Il Posto’, πους στέκει για δεκαετίες στη γωνία πλάι στο δημαρχείο ή το ιστορικό ‘Κaka’ μέσα στον πεζόδρομο. Κι άλλα που έχουν δώσει τη θέση τους σε καινούρια «σύγχρονα» καφέ με πολλές πινελιές από την αισθητική του κέντρου. Η πλατεία Ευόσμου είναι, σε κάθε περίπτωση, μια γειτονιά απόλυτα συνυφασμένη με τις αναμνήσεις των κατοίκων της περιοχής.

Πλατεία Ευόσμου

Ανέκαθεν οι πλατείες ήταν οι ωραιότεροι τόποι συνάντησης, τα πιο ρομαντικά καταφύγια, ιδιαίτερα για τις νεαρότερες ηλικίες. Όσοι ζήσαμε και μεγαλώσαμε στον Εύοσμο, σίγουρα «ντύσαμε» τις καλύτερες αναμνήσεις της παιδικής και εφηβικής μας ηλικίας με φόντο την πλατεία. Εδώ βγήκαμε τα πρώτα μας ραντεβού, δειλά στη ‘Jollity’ επάνω -μη μας πάρει και κανένα μάτι-. Αράξαμε στο παγκάκι πίσω από την εκκλησία για να ρουφήξουμε την πρώτη τζούρα από τσιγάρο. Εδώ ανταλλάξαμε τα πρώτα φιλιά και κλάψαμε για την πρώτη αγάπη, που θεωρούσαμε μέσα στην παιδική μας αφέλεια και τη μοναδική. Εδώ βρισκόμασταν με τους φίλους και κλαίγαμε από τα γέλια ή πιανόμασταν στα χέρια για ασήμαντους λόγους, που τότε τους αντιμετωπίζαμε με τη σοβαρότητα ποινικού αδικήματος. Εδώ όλα!

Πλατεία Ευόσμου

Σήμερα η πλατεία είναι το σημείο αναφοράς για όλους. Δεν ξεχωρίζεις ηλικίες. Από το συνταξιούχο, που περνάει τη μέρα του στα καφενεία πίνοντας ούζα και παίζοντας με τις ώρες τάβλι και πρέφα μέχρι τα πιτσιρίκια, που τρέχουν εδώ κι εκεί. Γεμάτη από μαγαζιά για όλα τα γούστα, από το κυριλέ καφέ μέχρι το τελευταίο σκυλάδικο κι από το φοιτητικό τσιπουράδικο μέχρι το ρεστοράν, μπορεί να καλύψει τις απαιτήσεις και του πιο περίεργου Καλαμαριώτη, όποτε την επισκεφθεί! Η πλατεία σφύζει από ζωντάνια όλες τις ώρες της ημέρας, κάθε ημέρας, με αποκορύφωμα τις Κυριακές και τις αργίες. Κόσμος πάει και έρχεται, ζευγάρια, παρέες, πλανόδιοι πωλητές, σε μια ατελείωτη περατζάδα. Τα μαγαζιά γίνονται μικρογραφίες από μπουζούκια και στολίζονται λίγο από το κιτς και την καγκουριά που φύσει μας χαρακτηρίζει, αλλά και συνειδητά δε μας πτοεί ούτε και μας χαλάει. Ο κόσμος ξέρει να διασκεδάζει σε μια πλατεία που θα ζήλευε ο καθένας μας και θα ήθελε να έχει δίπλα του.

Πλατεία Ευόσμου

Ακόμη και τώρα, μέσα στην κρίση, δεν έχασε καθόλου από το χρώμα και την παλιά της αίγλη. Είναι πάντα για εμάς ένας τρόπος και ένας τόπος απόδρασης εναλλακτικός και παράλληλα ανέξοδος. Μπορείς να βολτάρεις, να δεις κόσμο ή και να πιεις μια μπύρα αραχτός σ' ένα παγκάκι με την παρέα σου, χωρίς να δώσεις λογαριασμό αν θα μιλάς δυνατά και θα σ' ακούσουν ή αν σου βγει ακόμα και να σηκωθείς να χορέψεις. Γιατί εδώ που τα λέμε ό, τι ζεις σε σημεία συνάντησης είναι πιο ισχυρό, ίσως γιατί είναι και πιο αληθινό από ό, τι ζεις στο τραπέζι μιας γεμάτης καφετέριας.

Πλατεία Ευόσμου
Η πλατεία θα είναι πάντα γεμάτη από την αύρα των ανθρώπων που την περπάτησαν και την περπατάνε καθημερινά.
Πάντα θα μένει αναλλοίωτη στο χρόνο γιατί ακριβώς γέμισε και γεμίζει από τις ιστορίες των ανθρώπων που την επισκέπτονται, ανέγγιχτη και αλώβητη από κάθε κρίση.

κείμενο | φωτεινή σιδηροπούλου
φωτογραφίες | χαρά κίκα
επιμέλεια | αλέξανδρος κόγκας + τάσος θώμογλου