Μέσα από τα λόγια των ανθρώπων του και τις εικόνες του rejected

"Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ιδρύθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1961 και εγκαινίασε τη δραστηριότητά του το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς με παραστάσεις της τραγωδίας του Σοφοκλή "Οιδίπους Τύραννος", στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων. Πρώτος πρόεδρός του υπήρξε ο συγγραφέας Γιώργος Θεοτοκάς και πρώτος διευθυντής του ο σκηνοθέτης Σωκράτης Καραντινός."

Από το 1961 έως σήμερα σίγουρα έχουν αλλάξει πάρα πολλά. Έχουν γίνει καλά, έχουν γίνει στραβά. Ο σκοπός ήταν ορισμένος, άλλοτε μπορεί να επετεύχθη στο έπακρο, άλλοτε μπορεί να πήγε στην αντίπερα κατεύθυνση. Αλλά το θέμα σήμερα που το ΚΘΒΕ κλείνει 55 χρόνια και οι συνθήκες ζωής και εργασίας είναι οι δεδομένες δεν είναι αυτό. Το θέμα στις γραμμές που διαβάζετε δεν είναι τι πήγε λάθος, ποιος φταίει και γιατί. Το θέμα εδώ θα είναι το εδώ, το τώρα και το μέλλον. Οι άνθρωποι που το στελεχώνουν, οι μνήμες, οι ορισμοί και οι ελπίδες τους. Εμείς αφήσαμε "μικρόφωνα" ανοιχτά μπροστά τους και πιάσαμε την φωτογραφική μηχανή "βολτάροντας" στους χώρους του. Στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, στο Βασιλικό, στη Μονή Λαζαριστών, στα γραφεία και στις θεατρικές σκηνές. Τα λόγια τους και οι εικόνες μας συνθέτουν αυτήν την καταγραφή

Share:
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος


Τι είναι για εσένα το ΚΘΒΕ; - Έκφραση, όραμα, ευθύνη, προσπάθεια, αγάπη. Μια σύνθεση σωμάτων και πνευμάτων που χαρίζει μικρές ανάσες σε μια δύσκολη καθημερινότητα, ως σημείο αναφοράς για την τέχνη, για την πόλη, για τη ζωή.

Μια χαρούμενη στιγμή - Στο τέλος κάθε πρεμιέρας, κάθε νέας παράστασης, όταν, με οδηγό το χειροκρότημα, κοινό και συντελεστές γίνονται ένα.

Μια δύσκολη στιγμή - Όταν ο κλοιός των οικονομικών προβλημάτων γίνεται ασφυκτικός.

Άρης Στυλιανού, Πρόεδρος ΔΣ

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος


Τι είναι για εσένα το ΚΘΒΕ; - Το Θέατρο της πόλης που γεννήθηκα και μεγάλωσα, το Θέατρο που με σπούδασε και τώρα ήρθε η ώρα να το υπηρετήσω.
Ένας μεγάλος Πολιτιστικός Οργανισμός, που οφείλει-με κέντρο τη Θεσσαλονίκη- να παράγει έργο σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, να παρεμβαίνει στην κοινωνία με τις δράσεις του, να αναπτύσσει σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τις γειτονικές χώρες και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Μια σημαντική στιγμή - Η μέρα που ανέλαβα καθήκοντα! Ανοίχθηκε μπροστά μου ένας κυκεώνας προβλημάτων που απαιτούν άμεσες λύσεις, αλλά κι ένας ορίζοντας ανοιχτός για να ανθίσουν ιδέες και πρωτοβουλίες όλων όσων αγαπούν αυτό το Θέατρο κι ονειρεύονται ένα Κ.Θ.Β.Ε. δυνατό, τολμηρό και πρωτοπόρο. Όπως του αξίζει.

Μια δύσκολη στιγμή - Η πρώτη απόφαση , που αναγκάστηκα να πάρω στα τέλη Αυγούστου κι είχε να κάνει με την ακύρωση των παραστάσεων της «Ιφιγένειας εν Ταύροις» στην Αθήνα. Απαιτούνταν 45.000 για την αποστολή και στο ταμείο υπήρχαν μόλις 3.060 ευρώ… Κρίμα, γιατί ήταν μια παραγωγή που άξιζε πολύ καλύτερη τύχη. Ελπίζω κι εύχομαι να μην ξαναχρειαστεί να πάρω μια τέτοιου είδους απόφαση.

Γιάννης Αναστασάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Κ.Θ.Β.Ε.

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος


Τι είναι για εσένα το ΚΘΒΕ; - O τόπος που υπηρετώ την τέχνη μου. Με υποχρεώνει με όσες δυνάμεις έχω να βοηθήσω όλους τους ανθρώπους που ζούμε την ίδια ιστορία, την ίδια δυσκολία, την ίδια ελπίδα. Ο τόπος μιας ζωντανής κοινότητας που εμπεριέχει την Δημιουργία.

Μια χαρούμενη στιγμή - Όταν βρεθήκαμε στην Ειδομένη. Ο τρόπος με τον οποίο παιδιά και γονείς βρέθηκαν κοντά μας και ζήσαμε μαζί τους λίγες χαρούμενες στιγμές με αφορμή το θέατρο πριν τους αποχαιρετήσουμε για να περάσουν τα σύνορα. Και η επίσκεψη μας στις γυναικείες φυλακές των Διαβατών παρουσιάζοντας τα κείμενα για τη Θεσσαλονίκη.(Ανασκαφή 1). Δεν θα ξεχάσω τα μάτια τους και τον χορό τους.

Μια δύσκολη στιγμή - Η οικονομική ενημέρωση που είχαμε την πρώτη μέρα. Ήξερα ότι το χρέος του ΚΘΒΕ ήταν μεγάλο αλλά τρόμαξα όταν διάβασα το ποσό: 8.500.000 ευρώ.

Μαρία Τσιμά, Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος


Τι είναι για εσένα το ΚΘΒΕ; - Το Θέατρο είναι για μένα τρόπος ζωής. Η Τέχνη απελευθερωμένη από την υποκρισία της ζωής μπορεί αβίαστα να μιλήσει τη γλώσσα της αλήθειας… να μας βγάλει από τη μιζέρια μας, να μας κάνει δημιουργικούς, να ενεργοποιήσει την κριτική μας σκέψη… να μας θέσει ερωτήματα… να μας οδηγήσει στο «φως»… Αυτά έκανε για μένα το ΚΘΒΕ. Μου χάρισε το «ζην» αλλά κυρίως μου χάρισε το «ευ ζην».

Μια χαρούμενη στιγμή - Κάθε φορά η διαδικασία της «γέννησης» μιας παράστασης. Είναι σαν μια «μικρή δημιουργία» για όλους όσοι εργαζόμαστε για το τελικό αποτέλεσμα.

Μια δύσκολη στιγμή - Όταν τελειώνει μια παράσταση και κλείνει τον κύκλο της. Είναι σαν ένας «μικρός θάνατος» αλλά για αυτόν ακριβώς το λόγο είναι και μοναδική!

Καρίνα Ιωαννίδου, Τμήμα Εκδόσεων και Δημοσίων Σχέσεων ΚΘΒΕ, Γραφείο Δημοσίων Σχέσεων

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος


Τι είναι για εσένα το ΚΘΒΕ; - Το ΚΘΒΕ για μένα δεν είναι απλά ένας χώρος εργασίας αλλά θεωρώ πολύ σημαντικό να συμβάλω -έστω και με την παραμικρή προσφορά μου- σε λίγο περισσότερο πολιτισμό, ευγένεια και χαμόγελο που τόσο λείπει από όλους μας.

Μια σημαντική στιγμή - Κάθε μέρα είναι σημαντική και χαρούμενη όταν υπάρχει υγεία και διάθεση για δημιουργική συνεργασία.

Μια δύσκολη στιγμή - Όταν δεν εγκρίθηκε ο απολογισμός της διαχειριστικής χρήσεως 2007-2008 με αποτέλεσμα να ζητάνε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής και ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου να ερμηνεύσουμε τα οικονομικά στοιχεία, όπως ήθελε ο καθένας.

Σάκης Τσολάκης, Οικονομικό Τμήμα ΚΘΒΕ

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος


Τι είναι για εσένα το ΚΘΒΕ; - Το ΚΘΒΕ είναι το δεύτερο σπίτι μου. Μια ζωή μέσα στο Θέατρο έζησα και εξακολουθώ να ζω δημιουργικές στιγμές κάνοντας πράγματα που με κάνουν χαρούμενο και ευτυχισμένο.

Μια σημαντική στιγμή - Σημαντική στιγμή για μένα ήταν η πρώτη μου παράσταση με το ΚΘΒΕ στο μαγικό Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Είναι κάτι που θα μου μείνει για πάντα αξέχαστο.

Μια δύσκολη στιγμή - Δύσκολες τεχνικά στιγμές υπήρξαν πολλές και θα υπάρχουν πάντα όμως οι πιο δύσκολες ήταν οι απώλειες ανθρώπων του ΚΘΒΕ με τους οποίους «δέθηκα» και έζησα αξέχαστες θεατρικές και ανθρώπινες στιγμές.

Νίκος Συμεωνίδης, Συντονιστής Τμήματος Φροντιστηρίου ΚΘΒΕ

Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος


Τι είναι για εσένα το ΚΘΒΕ; - Τώρα στα δύσκολα που ο φόβος και η φτώχεια προσπαθούν να μας νικήσουν, το Κρατικό Θέατρο καλεί τον κόσμο να έρθει στις παραστάσεις του για ένα ταξίδι στην ψυχή του και στο πνεύμα του, εκεί όπου υπάρχει όλη η ομορφιά και η δύναμη του κόσμου. Εκεί που δεν μπορεί κανείς να μας νικήσει.

Μια χαρούμενη στιγμή - Στην Πρεμιέρα της κωμωδίας «Όρνιθες» του Αριστοφάνη, στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στη μέση της παράστασης αρχίζει μια πολύ δυνατή βροχή. Οι ηθοποιοί επηρεαζόμαστε και ερμηνεύουμε «διονυσιασμένοι» το λόγο του Αριστοφάνη. Από το κατάμεστο θέατρο κανείς θεατής δεν εγκαταλείπει τις κερκίδες. Την Τρίτη 9 Αυγούστου 1994 «Η Εβδόμη», η τοπική εφημερίδα της Καβάλας γράφει για το έργο: «Τα περισσότερα μπράβο εδώ και μερικά χρόνια στου Φιλίππους. Και μια καταρρακτώδης βροχή που πείσμωσε ηθοποιούς και θεατές. Δύο που έφυγαν, γύρισαν με ομπρέλες.»

Μια δύσκολη στιγμή - Έζησα πολλές δύσκολες στιγμές στο θέατρο, με έκαναν πιο δυνατό και καλύτερο άνθρωπο.

Κώστας Σαντάς, Ηθοποιός ΚΘΒΕ

φωτογραφίες_επιμέλεια | rejected.gr