R

e

j

e

c

t

e

d

w

o

r

k

s

image

Οι σύγχρονοι Κεραμίστας

Μια τέχνη ελληνική που παραμένει διαχρονική

Ο τροχός, ο πηλός, τα χέρια, η ψυχή.

Είμαστε χώμα και νερό, χώμα νερό και μια θεϊκή πνοή. Εκεί μέσα στη φύση, στο χωριό Κουμαραδαίοι της Σάμου, η φύση ολοκληρώνει τον κύκλο της: ο πηλός έπλασε τον άνθρωπο κι οι άνθρωποι φτιάχνουν τον πηλό. Ο χρόνος δε μετριέται σε λεπτά, ώρες και μέρες, αλλά σε σχήματα, χρώματα κι αντικείμενα. Κι όλα κυλάνε ήρεμα κι ευχάριστα με μια αόρατη ασπίδα να προστατεύει τους συνεχιστές μιας από τις αρχαιότερες τέχνες της ελληνικής ιστορίας.

κεραμικά
κεραμικά
Οι τεχνίτες παίρνουν το χρόνο τους και με όρεξη για δημιουργία δίνουν ζωή στην έμπνευσή τους και στον εαυτό τους. Λίγες μόνο στιγμές σε μερικά από τα εργαστήρια παραδοσιακής κεραμικής του νησιού ήταν αρκετές για ν’ αναθεωρήσουμε πολλά και να διαπιστώσουμε ότι μπορούμε να δραπετεύσουμε από μια καθημερινότητα που μέχρι πριν λίγο μοιάζαμε δέσμιοί της. Το μείγμα, η φόρμα, η χάραξη, το ψήσιμο κι οι μπογιές. Πολλά τα χρώματα, όσα και τα πινέλα. Δεν υπάρχουν κανόνες, δεν υπάρχουν καλούπια, μόνο η κίνηση των χεριών που δεν αντιγράφεται και κάνει κάθε κομμάτι πάνω στο ράφι μοναδικό.
κεραμικά

Ο άνθρωπος, λένε, αγαπάει το νερό έχοντας βιώσει την ασφάλεια του αμνιακού σάκου κατά τους πρώτους εννέα μήνες της ζωής του. Αν αυτό είναι αληθές, εξηγεί την πληρότητα που αισθάνεσαι σ’ ένα τέτοιο χώρο, ανάμεσα σε χώμα, νερό και φωτιά, με τη σοφία των ανθρώπων που σου μιλούν να 'ναι μεθυστική, επισκιάζοντας τα πάντα, εικόνες, ήχους και μυρωδιές. Αυτοί είναι οι σύγχρονοι κεραμίστας, οι κληρονόμοι και θεματοφύλακες μιας αρχαιοελληνικής παράδοσης που χάρη στο απαράμιλλο μεράκι τους παραμένει όχι μόνο ζωντανή, αλλά και διαρκώς εξελισσόμενη.

κεραμικά

κείμενο | μιχάλης χασιώτης
φωτογραφίες | γιάννης παπαναστάσης
επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + αλέξανδρος κόγκας