Ένας δρόμος 'ορόσημο' της ανατολικής πλευράς της πόλης

Το όνομα του δρόμου – 25η Μαρτίου- έχει δοθεί προς τιμήν της ημέρας της επίσημης έναρξης της επανάστασης του 1821, όπως αυτή ορίστηκε από τα μέλη της Φιλικής Εταιρίας.

Η οδός 25ης Μαρτίου ξεκινά βόρεια από την οδό Παπαναστασίου για να καταλήξει στην οδό Μ.Κάλλας ή αλλιώς στην αρχή της Ν.Παραλίας, όπου δεσπόζει το Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, το οποίο εγκαινιάστηκε στις 2 Ιανουαρίου 2000 και κόστισε 14.100.000.000 δρχ. Εκεί στεγάζονται, επίσης, η Μουσική Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Μουσικών Οργάνων. Στη θέση αυτή παλιότερα συναντούσε κανείς το Λούνα Πάρκ της πόλης, το οποίο λειτουργούσε εκεί από το 1980.

κείμενο | λένα πετροπούλου */* φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης */* επιμέλεια | ιάκωβος καγκελίδης + τάσος θώμογλου

25ης Μαρτίου
25ης Μαρτίου

Αποτελεί έναν από τους βασικούς δρόμους του Ε’ Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης και συναντάται με σημαντικούς παράλληλους δρόμους που οδηγούν είτε στο κέντρο της πόλης, είτε στην ανατολική έξοδο από αυτή. Λ. Ανδρέα Παπανδρέου (ή Ανθέων), Λ. Βασιλίσσης Όλγας, Δελφών, Λ.Κωνσταντίνου Καραμανλή (ή Ν.Εγνατία) και βορειότερα με την οδό Παπαναστασίου. Στη συμβολή της με την τελευταία συναντά κανείς την εκκλησία της Οσίας Ξένης, που έκτισε το 1924 ο Επαμεινώνδας Χαριλάος προς τιμήν της μητέρας του Πολυξένης. Ο Επ. Χαριλάος , σημαντική πολιτική και επιχειρηματική προσωπικότητα των αρχών του 20ου αιώνα, αγόρασε από τους συμμάχους (Γάλλους και Ιταλούς) μεγάλες εκτάσεις στην ευρύτερη περιοχή , που ως τότε χρησίμευαν ως στάβλοι, στρατιωτικές βάσεις, νοσοκομεία και στρατώνες. Το 1919 χτίζονται εκεί 160 ισόγειες μονοκατοικίες και πωλούνται στους Ρώσους πρόσφυγες και στους πυρόπληκτους της μεγάλης πυρκαγιάς του 1917. Με το νέο προσφυγικό κύμα του 1922 ακόμη περισσότερα σπίτια χτίζονται για να καλύψουν τις ανάγκες της αξιοπρεπούς διαβίωσης τους. Από τα σπιτάκια αυτά, που κοσμούσαν λόγω των περιποιημένων αυλών τους, όλο το μήκος του δρόμου της 25ης Μαρτίου, σήμερα δεν απομένουν παρά ελάχιστα απομεινάρια. Την οδό 25ης Μαρτίου διέσχιζε το τράμ, που ξεκινούσε από τη σημερινή συμβολή των οδών Β.Όλγας και Θ.Σοφούλη, που βρίσκονταν οι στάβλοι/αποθήκες της Βελγικής εταιρίας τροχιοδρόμων ως το 1956. Το τραμ αρχικά έσερναν άλογα, ενώ αργότερα μετατράπηκε σε μηχανοκίνητο. Η περιοχή ονομάστηκε Ντεπώ, που πάει να πει στα γαλλικά αποθήκη. Σήμερα στο σημείο αυτό αράζουν τα οχήματα της αστυνομίας.


25ης Μαρτίου
25ης Μαρτίου

Σημαντικότατος δρόμος της περιοχής έγινε στα τέλη του 19ου αιώνα/αρχές του 20ου η Λεωφόρος Εξοχών, σημερινή Β.Όλγας, καθώς πολλοί από τους οικονομικούς παράγοντες της πόλης έχτισαν εκεί τις εξοχικές τους κατοικίες κοντά στη θάλασσα. Τέτοια παραδείγματα στην περιοχή αποτελούν η Βίλλα Μέρντωχ (Μαρτίου με Όλγας), που χτίστηκε το 1905. Σήμερα στεγάζει υπηρεσίες του Ε’Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης. Εξοχικές κατοικίες αποτελούσαν δε η Casa Bianca, αλλά και η σημερινή Νομαρχία, ενώ πολλά από τα εναπομείναντα αρχοντικά της περιοχής χτίστηκαν από τους ιδιοκτήτες τους για τον ίδιο σκοπό, έχοντας το καθένα τη δική του ιστορία να διηγηθεί μέσα στο πέρασμα των χρόνων.


25ης Μαρτίου
25ης Μαρτίου

H σημερινή 25ης Μαρτίου -αν και έχει όπως παντού κλειστά πια καταστήματα - είναι ένας πολυσύχναστος, πολύβουος και ζωντανός δρόμος, γεμάτος εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, café-bar, τράπεζες, σχολεία και υπηρεσίες, όπως η Πυροσβεστική, το Ταχυδρομείο, Υπηρεσίες του Δήμου και του ΙΚΑ. Στην πολυσύχναστη αυτή περιοχή ήρθαν πριν από κάποιον καιρό να προστεθούν τα έργα του μετρό, δημιουργώντας (στη συμβολή με την οδό Δελφών) οδικές παρακάμψεις, μονοδρομήσεις, συνωστισμό πινακίδων και φαναριών, αρκετό θόρυβο, τόσο από τα έργα, όσο και από τα συχνά κορναρίσματα και διπλοπαρκαρίσματα , αλλά και τα συνήθη πλέον ατυχήματα, λόγω των ακατανόητων από τους οδηγούς παρακαμπτηρίων.


25ης Μαρτίου
25ης Μαρτίου

Αν, όμως, ‘’κόψεις’’ στους μικρότερους δρόμους της περιοχής θα βρεις πάρκα και παιδικές χαρές γεμάτες παιδιά και ηλικιωμένους να απολαμβάνουν τον ήλιο, λαϊκές αγορές γεμάτες κόσμο κι αν αφήσεις την κατηφόρα να σε πάρει, θα φτάσεις ως τη θάλασσα, για να απολαύσεις με τα πόδια ή το ποδήλατο μια βόλτα στην ανακαινισμένη Ν.Παραλία. Μακριά, αλλά και κοντά, από το κέντρο της Θεσσαλονίκης η περιοχή της οδού 25ης Μαρτίου είναι μια οικογενειακή κατά βάση περιοχή, που αν την σεργιανίσεις, δεν θα σε αφήσει παραπονεμένο!


25ης Μαρτίου
25ης Μαρτίου


κείμενο | λένα πετροπούλου
φωτογραφίες | λευτέρης τσινάρης
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + ιάκωβος καγκελίδης