R

e

j

e

c

t

e

d

w

o

r

k

s

image

Ο Νίκος Τσιαπάρας και ο χρωματιστός του κόσμος

...γεμάτος παιδικά παιχνίδια, ειλικρίνεια και πρωτοπορία

Κοριτσάκια με μπανάνες, αγοράκια με ρακέτες και ήρωες από παιδικές σειρές είναι μόνο μερικές από τις εικονογραφικές θεματικές που απευθείας παραπέμπουν σε ένα όνομα: Νίκος Τσιαπάρας.

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Βέροια ομολογεί ότι η τέχνη, η ζωγραφική ήταν αυτό που πάντα είχε στο μυαλό του. Το επιβεβαιώνουν άλλωστε και τα ζωγραφισμένα τραπεζάκια της μαμάς στο καθιστικό… Η αρχή έγινε στην πέμπτη δημοτικού, όταν ο θείος του Νίκου τον έγραψε στο εργαστήριο του Θ. Βαφείδη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Ο Νίκος, βέβαια, αρχιτέκτονας ήθελε να γίνει, ώσπου στα τελειώματα του σχολείου, ο Γιώργος Κουρτίδης, πολύ καλός φίλος και ιδιοκτήτης του καταστήματος Hobby, με τα είδη ζωγραφικής, του έδωσε την ιδέα να τολμήσει τις εξετάσεις για την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης. Και έτσι έγινε με τη συνεχή στήριξη δυο «φωτισμένων» γονέων που δε δίστασαν σε εποχές συντηρητικές να μην αποτρέψουν την κλίση του παιδιού τους προς ένα επισφαλές επάγγελμα.

Νίκος Τσιαπάρας
Μετά από 4 χρόνια προσπαθειών -μη νομίσετε ότι πρόκειται για εύκολες εξετάσεις- ο Νίκος εισάγεται στη σχολή και μάλιστα με υποτροφία. Επιλέγει το εργαστήριο της Τέτας Μακρή ακριβώς επειδή, με έναν αέρα ευρωπαϊκό από τη Beaux Arts του Παρισιού, άφηνε τους φοιτητές ελεύθερους σε αντίθεση με το αυστηρό, ακαδημαϊκό ύφος των υπόλοιπων εργαστηρίων.

Αποφοιτεί με Άριστα το 1995 και ένα χρόνο αργότερα φεύγει στην Αγγλία για 4 χρόνια, όπου αποκτά 2 μεταπτυχιακούς τίτλους, στο κολλέγιο Goldsmiths του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και στο Πανεπιστήμιο του Middlesex. Του χορηγείται ένα εξάμηνο έπαθλο ταξιδιού από το ίδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, το οποίο όμως κατέληξε σε μια υποτροφία σπουδών για 3 χρόνια.

Νίκος Τσιαπάρας
Νίκος Τσιαπάρας
Σωκράτης Μάλαμας

Η παραμονή στην Αγγλία υπήρξε καθοριστική για τη διαμόρφωση του ύφους του Νίκου: Βρήκε μπροστά του τη σύγχρονη προσέγγιση σκέψης και δημιουργίας που απείχε παρασάγγας από τα ελληνικά δεδομένα. Υπήρξε βέβαια και τυχερός που η πορεία αυτής της ανακάλυψης έγινε υπό την επίβλεψη του Jon Thompson, δασκάλου του Damien Hirst και σημαντική μορφή της Pop Art.

Το 1996 εκπροσωπεί την Ελλάδα στη Μπιενάλε της Ριέκα στην Κροατία και το 1998 στην αντίστοιχη διοργάνωση της Ρώμης. Την ίδια χρονιά, συμμετέχει στο Art Athina με τη Γκαλερί ΖΜ και με την εμπιστοσύνη που του επέδειξε η Μάρω Λάγια. Η δράση του όμως είχε ξεκινήσει ήδη από τα φοιτητικά χρόνια οπότε και πραγματοποίησε την πρώτη του συνεργασία με τη Γκαλερί ΕΙΡΜΟΣ στη Θεσσαλονίκη.

Νίκος Τσιαπάρας
Νίκος Τσιαπάρας
Σωκράτης Μάλαμας

Η επιμέλεια των εκθέσεών του και των κειμένων τους έχουν την υπογραφή διακεκριμένων ονομάτων της κριτικής, όπως η Σάνια Παππά και η Μαρίνα Φωκίδη.

Το 2015 τελείωσε τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Middlesexμε θέμα «Εικονογραφώντας το Παιδί», και πάλι υπό την επίβλεψη των Jon Thompson και Jim Mooney. Αφιερώνεται στη διδασκαλία της τέχνης και είναι ιδιαίτερα χαρούμενος που δικοί του μαθητές διαπρέπουν στις σχολές Καλών Τεχνών σε Ελλάδα και εξωτερικό και σε άλλες σχολές που σχετίζονται με την Τέχνη και τη δημιουργία.
Έργα του Νίκου βρίσκονται πλέον σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές σε όλη την Ελλάδα.

Νίκος Τσιαπάρας

Το παιδί, σαν βασική θεματική, εμφανίζεται στο έργο του Νίκου από το 1998 και αυτό διότι οι επιρροές που δέχτηκε στην Αγγλία απενοχοποίησαν το θέμα από το στίγμα της παιδοφιλίας που συνόδευε την απεικόνιση ανηλίκων. Τα παιδιά του Νίκου αναπτύσσουν μια προσωπική, ιδιόμορφη σχέση με τα παιχνίδια τους που συχνά δεν αφήνει στον ενήλικα περιθώρια παρέμβασης. Μοιάζει με προσπάθεια να ανακαλύψουν την ενηλικίωσή τους μέσα σε μια προσωπική σφαίρα όπου τα παιχνίδια μετατρέπονται σε φετίχ –σε αντικείμενα πόθου καλύτερα– που ορίζουν την ύπαρξη των παιδιών την εκάστοτε στιγμή. Ο Νίκος, σε κάθε του έργο, με απόλυτο σεβασμό και με χρωματικές επιλογές που συχνά προκαλούν, «κλείνει το μάτι» στα πουριτανικά στερεότυπα και προβάλλει όλα αυτά που ίσως φοβόμαστε να παρατηρήσουμε σε ένα «αθώο» παιδικό βλέμμα.

Νίκος Τσιαπάρας
Νίκος Τσιαπάρας
Σωκράτης Μάλαμας
Ο Νίκος μόλις ξεκίνησε. Η αρχή έγινε και αναμένεται συνέχεια που θα μας εκπλήξει. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι όπως αυτός, που χαίρεσαι να βλέπεις τη δουλειά τους, να συζητάς μαζί τους, να τους έχεις φίλους. Ο Νίκος Τσιαπάρας είναι μέλος αυτής της δυναμικής κίνησης που αποτελεί το νοήμον, καλλιτεχνικό αύριο του τόπου μας.

κείμενο | θάνος ζυγουλιάνος (ιστορικός_τέχνης | διερμηνέας)
φωτογραφίες | κωνσταντία μαζαράκη
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + αλέξανδρος κόγκας**Ο Νίκος Τσιαπάρας εκθέτει τα έργα του στη Ζώγια έως τις 26 Δεκεμβρίου, στα πλαίσια των «Μικρών Εικαστικών Εκρήξεων» που οργανώνει η Δρ. Δωροθέα Κοντελετζίδου και της γιορτής για τα 30 χρόνια της Ζώγιας.
Περισσότερα μπορείτε να δείτε εδώ.