_cooking

Οι κόκκινες βασίλισσες της θάλασσας

Μαγειρεύοντας γαρίδες με....

Είναι παράξενα πλάσματα αυτές οι γαρίδες.

Έχουν δέκα πόδια, αλλά κολυμπούν αντί να περπατούν. Έχουν διαρκώς τα μάτια τους 'γαρίδα', αλλά αυτά είναι μικρά σαν κόκκοι πιπεριού. Έχουν κατά βάση κόκκινο χρώμα σε ένα γαλαζοπράσινο περιβάλλον, λες και θέλουν να ξεχωρίζουν από παντού εκεί μες στο βυθό. Κι ενώ η υφή του κελύφους τους δεν θυμίζει κάτι εύγευστο, χρειάζεται τουφέκι για να βρεις ανθρώπους που δεν τους τρέχουν τα σάλια για αυτές. Αν βρεις, κάντους μια λίστα και στείλτους μας, να τους στηλιτεύσουμε όπως τους αξίζει σε ειδικό γαστριμαργικό αντι-αφιέρωμα.

Στο θέμα μας. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να απολαύσεις τις γαρίδες όπως τις αξίζει. Άλλοι θα τις τηγανίσουν και θα κρατσανίζουν σαδιστικά τα ποδαράκια τους, άλλοι θα τις βουτήξουν με πίκλες και τα συναφή σε μαγιονέζες, άλλοι θα τις συνοδεύσουν με μακαρόνια, ενώ κάποιοι μερακλήδες θα τις βάλουν να κολυμπάνε σε κόκκινη σάλτσα και θα ονειρεύονται μαγικές ψωμοβουτιές. Με αυτούς τους τελευταίους θα ασχοληθούμε εδώ.

Θα ψάξουν να βρουν σίγουρα τις μεγάλες, αυτές που πλησιάζουν τα 15 εκατοστά και μπορούν άνετα να αποτελέσουν αντικείμενο αποτελεσματικής σωματικής απειλής. Και από εκεί και πέρα όλοι οι δρόμοι είναι ανοιχτοί. Σάλτσα ντομάτας σκέτη, με πάπρικα, με κανέλα(!) για τους Πολίτες, με δυόσμο, με βασιλικό, με ρίγανη, με θυμάρι, με δενδρολίβανο, με ό,τι σας βρίσκεται σε 'θαμνικό' τέλοσπάντων.

Πιπεριές, ντοματάκια, κολοκυθάκια, μελιτζάνες και άλλα ζαρζαβατικά κυκλοφορούν ελεύθερα εκεί έξω, νιώθοντας τιμή και υπερηφάνεια στην ιδέα να κολυμπήσουν σε ένα τηγάνι με τις κόκκινες βασίλισσες της θάλασσας. Αλλά εμείς εδώ δε θα βάλουμε από όλα. Εμείς θα ακολουθήσουμε τον σεφ Χρήστο Βενίδη στις προτάσεις του και θα βουτήξουμε τα δικά μας μουστάκια στα ερυθρά ζουμιά μόλις διαβάσετε τη συνταγή και δείτε τις φωτογραφίες.

Συνταγή:
1/2 κιλό γαρίδες Νο.3
400γρ κόκκινη σάλτσα με βασιλικό
100γρ ξερή μυζήθρα
1 φρέσκο κρεμμυδάκι
μισό ποτήρι λευκό κρασί

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις γαρίδες, αφαιρούμε το εντεράκι τους με την βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας καθώς τα κελύφη τους, κρατώντας το κεφάλι για τα ζουμιά του και την ουρά πάνω τους για ομορφιά. Σωτάρουμε τις γαρίδες ίσα-ίσα να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές -οι γαρίδες θέλουν όλο και όλο 1 με 2 λεπτά από κάθε πλευρά για να ψηθούν. Σβήνουμε με λευκό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, 1 με 2 λεπτά. Προσθέτουμε την σάλτσα ντομάτας και σιγοβράζουμε για δέσει η σάλτσα μας. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε φρέσκο κρεμμύδι, τη ξερή μυζήθρα και σερβίρουμε.

Ευχαριστούμε το εστιατόριο Μασσαλία και τον σεφ Χρήστο Βενίδη για τη φιλοξενία.