Ο άνθρωπος που παντρεύτηκε τη μουσική

Θυμάστε το βλέμμα του Σπύρου Καλογήρου στην ταινία «Η δασκάλα με τα χρυσά μαλλιά», όταν είδε την Βουγιουκλάκη να σουλατσάρει στο χωράφι του Παπαμιχαήλ; Το έζησα από κοντά. Ακριβώς το ίδιο, μα τους Χίλιους Ενισχυτές. Τη στιγμή που κόντεψε να μου φύγει η αγαπημένη κιθάρα του Ηλία από τα χέρια, ένιωσα να με διαπερνά ακριβώς τo ίδιο βλέμμα. O τύπος έχει παντρευτεί τη μουσική και δεν το έχει καταλάβει. Μάλιστα έχει ήδη και 4 παιδιά…: τις κιθάρες του. Μιλάει γι’ αυτές με φοβερή στοργή και τρυφερότητα. Πατέρας κανονικός σας λέω, όχι αστεία.

Ηλίας Μισιρλής

Οποιοδήποτε θέμα κι αν προσπαθήσεις να βάλεις στο τραπέζι, αυτός το γυρνάει στη μουσική. Είναι εντελώς μάταιο να συζητήσεις κάτι άλλο μαζί του, γιατί πολύ απλά έχει γεννηθεί για τη μουσική και αναπνέει γι’ αυτήν. Την ημέρα της συνέντευξης, μιλούσε με τέτοια λαχτάρα γι’ αυτό που κάνει, που πραγματικά οι εικόνες και οι λέξεις είναι πολύ φτωχές για να σας τη μεταφέρω. Μόλις μπήκαμε με τη Σοφία στο σπίτι για φωτογραφίες και μπλα μπλα, μας ρώτησε αν θέλουμε καφέ. Αυτή ήταν και η τελευταία επαφή που είχε με το περιβάλλον. Αμέσως τον έπιασε λύσσα για να προλάβει να μας μεταφέρει τα βιώματα, τα ακούσματα και τα όνειρα του, τα οποία κάνουν τόσο θόρυβο, που παίζει και να τα ακούσεις αν κάτσεις κοντά του.

Μας έβαλε κατευθείαν να ακούσουμε τα κομμάτια από το παρθενικό album των MOMENTO, το οποίο πρόκειται να κυκλοφορήσει πολύ σύντομα. Παρόλο που γενικά είμαι ένθερμος οπαδός της καλοπροαίρετης κριτικής (ως μέσο βελτίωσης του ανθρώπου για τον οποίον πραγματικά νοιάζεσαι) στο συγκεκριμένο album, σήκωσα τα χέρια ψηλά. Μωρέ, αν δεν είχα τις δισκοκήλες, θα σήκωνα και τα πόδια ψηλά γιατί τον ερωτεύτηκα άσχημα ύστερα απ’ αυτό που άκουσα. Δεν έχω κάτι αρνητικό να πω κι αυτό όχι γιατί τον συμπαθώ σταθερά κι αμείωτα, αλλά γιατί τα κομμάτια ΤΑ ΣΠΑΝΕ. Ο γάμος των διαφορετικών μουσικών επιρροών στο άλμπουμ είναι καλύτερος και από γάμο Κινέζων στη Σαντορίνη. Άκουσα όλα τα τραγούδια με υπερηχητική λαχτάρα, χωρίς διακοπή, και σας προτείνω να κάνετε το ίδιο! Βέβαια, επειδή σαν λαός (όπως λέει και ο Τζίμης) μας αρέσει στα κρυφά κι ο Μητροπάνος, δεν ξέρω κατά πόσο είναι γόνιμο το έδαφος στη χώρα μας για τέτοιες προσπάθειες, αλλά νομίζω ότι στη συγκεκριμένη δουλειά πραγματικά αξίζει τον κόπο να σταθούμε λίγο παραπάνω…

Η ΑΝΑΚΡΙΣΗ

Ηλίας Μισιρλής
Ηλίας Μισιρλής

rejected: Αγαπημένη ταινία;

Η.Μ.: Ηigh fidelity… Η ζωή σε μορφή top ten.

rejected: Τα δύο αγαπημένα σου συγκροτήματα όλων των εποχών;

Η.Μ.: Led Zeppelin και Foo Fighters, χωρίς πολλή σκέψη.

rejected: Gibson ή Fender;

Η.Μ.: …με σκοτώνεις, αλλά θα πω Gibson.

rejected: Αν έπρεπε να θυσιάσεις την ακοή ή τη φωνή σου, ποιο από τα δύο θα διάλεγες να στερηθείς;
(Παρατεταμένη σιωπή… τον γονάτισα)

Η.Μ.: Τη φωνή μου, για να μπορώ τουλάχιστον να ακούω μουσική και να παίζω κιθάρα.

rejected: Ποιο απ’ όλα τα live σου, είναι το πρώτο που σου έρχεται στο μυαλό αυτήν τη στιγμή;

Η.Μ.: Στο Συκούριο με τους Six Degrees μπροστά σε 7.000 κόσμο. Αξέχαστη εμπειρία!

rejected: Στέλιος Σιούλας ή Nicko McBrain?

Η.Μ.: Πώς τον είπες τον δεύτερο;

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ηλίας Μισιρλής

rejected: Πώς έσκασε στο μυαλό σου η ιδέα των ΜΟΜΕΝΤΟ;

Η.Μ.: Ήμουν σε μια φάση της ζωής μου που ήθελα να κάνω ένα εντελώς καινούργιο μουσικό ξεκίνημα με ξένο στίχο και δικό μας υλικό, καθώς πιστεύω ότι ολοκληρωμένος μουσικός είναι αυτός που γράφει κι έχει κάτι να πει. Και είμαστε σε μια πόλη που ευτυχώς υπάρχουν αρκετές μπάντες που έχουν να πουν πολλά. Τώρα που το σκέφτομαι, θυμάμαι ότι φορούσα χακί ρούχα όταν πρωτοσκέφτηκα να ξεκινήσω τους MOMENTO. Ξέρεις… μαμά πατρίδα.

rejected: Γιατί αγγλικό στίχο;

Η.Μ.: Δεν είμαι κατά του ελληνικού στίχου, γι’ αυτό έχω κι ένα σχήμα με ελληνικό στίχο, τους Music Box. Aπλώς νομίζω ότι μου βγαίνει πιο φυσικά ο ξένος στίχος για τη ροκ μουσική. Της ταιριάζει νομίζω περισσότερο. Πιστεύω ότι σ' αυτό έπαιξε μεγάλο ρόλο το γεγονός ότι έβλεπα συνέχεια τους Blues Wire πιο παλιά όταν έπαιζαν στο Café Americain. Τους θαύμαζα πολύ και νομίζω ότι έχω επηρεαστεί πολύ, όχι τόσο από το είδος της μουσικής που παίζουν, αλλά κυρίως από άλλα στοιχεία που έχουν ως συγκρότημα. Ένα από αυτά είναι και ο ξένος στίχος. Επίσης, κάθε φορά που τους έβλεπα, φανταζόμουν τον εαυτό μου πάνω στη σκηνή μαζί τους... τώρα που το σκέφτομαι βέβαια, το ίδιο παθαίνω μέχρι και σήμερα, με όποια μπάντα και να βλέπω live!

Ηλίας Μισιρλής

rejected: Πώς άρχισαν να παίρνουν σάρκα και οστά οι MOMENTO;

Η.Μ.: Μίλησα με τον Στέλιο, ο οποίος είναι και ο μουσικός μου αδερφός, του είπα τι θέλω να κάνω και αυτό ήταν όλο. Όταν διαλύθηκαν οι Six Degrees, με τους οποίους είχα περάσει φοβερές στιγμές, κατάλαβα ότι απλά δεν είμαι pop. Ήθελα μεγαλύτερη μουσική καφρίλα, πιο ροκ ήχους κι αφού βρήκα τους κατάλληλους ανθρώπους, με τους οποίους βρισκόμαστε ακριβώς στον ίδιο παρονομαστή, άρχισε η δράση. Είμαι πολύ χαρούμενος που συνεργάζομαι με τους συγκεκριμένους μουσικούς γιατί θέλουμε ακριβώς τα ίδια πράγματα και συνεννοούμαστε με κλειστά μάτια! Είναι για μένα πηγή έμπνευσης και πραγματικά δεν μπορώ να διανοηθώ ότι θα γράψω κομμάτι χωρίς να έχω στο νου μου τις προτιμήσεις, τα παιξίματα και τα θέλω των παιδιών. Σ’ αυτόν τον τομέα νομίζω ότι πλέον είμαστε ένα. Πολλές φορές πέφτει στο τραπέζι ένα riff και πάνω σ’ αυτό αρχίζουμε και χτίζουμε όλοι μαζί, συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον. Λατρεύω το γεγονός ότι πλέον οι συνθέσεις είναι σε μεγάλο βαθμό, ομαδική δουλειά.

rejected: ‘Ετυχε να βρεθώ κάποια στιγμή στο χώρο που ηχογραφούσατε και είδα έναν τεράστιο πίνακα στον τοίχο που είχε γραμμένα τα κομμάτια του album, τα όργανα, τα ονόματά σας, κι από δίπλα κουτάκια με τσεκάρισμα στο καθετί που γινόταν κατά τη διάρκεια της ηχογράφησης. Έβγαινε στον αέρα μια αξιοζήλευτη οργάνωση.

Η.Μ.: Τον εν λόγω πίνακα τον σχεδίασε η μητέρα μου… με δική της πρωτοβουλία φυσικά, δεν την ανάγκασα… να τα λέμε αυτά! Η διαδικασία της ηχογράφησης ήταν γλυκόπικρη εμπειρία. Μας έτυχαν μεγάλες αναποδιές, με αποτέλεσμα να κρατήσει πάνω από ένα χρόνο. Σκέψου ότι στη φάση που είχαμε σχεδόν ολοκληρώσει την ηχογράφηση, χάσαμε τα backup επειδή κάηκε ο υπολογιστής, και ξαναγράψαμε σχεδόν όλα τα κομμάτια από την αρχή. Αλλά είχαμε τέτοια όρεξη για όλο αυτό, που δεν το πολυσκεφτήκαμε.

Ηλίας Μισιρλής

rejected: Ποιο είναι το κυρίαρχο μουσικό ύφος του album; Τι πρόκειται δηλαδή να ακούσουμε;

Η.Μ.: Ουσιαστικά είναι ένα πάντρεμα ανάμεσα στο μελωδικό μέρος του alternative rock, με blues και hard rock ήχους. Το κερασάκι στην τούρτα νομίζω ότι είναι η μικρή, αλλά απαραίτητη δόση funk σε πολλά κομμάτια. Μου αρέσει πολύ τα κομμάτια να «κουνάνε», να κάνουν δηλαδή τον ακροατή να χτυπάει πόδι, χέρι, κεφάλι ή ό, τι άλλο βρει μπροστά του!

rejected: Συνδυάζει δηλαδή το album τον σκληρό ήχο, με κάπως πιο ρυθμικό ύφος;

Η.Μ.: Ακριβώς. Κι αυτό επειδή λατρεύω τον σκληρό ήχο, αλλά ταυτόχρονα και τις πιο μελωδικές συνθέσεις. Προσπαθώ όσο γίνεται στα κομμάτια να βάζω αυτήν την πινελιά. Μια μελωδία δηλαδή στα ρεφραίν, έστω και πολύ απλή, που μπορεί να είναι 3 νότες μόνο, αρκεί να κάνουν την διαφορά.

Ηλίας Μισιρλής
Ηλίας Μισιρλής

rejected: Κάτι πήρε το αυτί μου για videoclip; Το “Little red skirt” συγκεκριμένα. Το κομμάτι-απάντηση στο κόκκινο φουστάνι της Αρβανιτάκη…

Η.Μ.: Ναι, και μάλιστα η ιστορία του κομματιού είναι πραγματική! Κατά τη διάρκεια ενός live, έβλεπα από κάτω μια τέλεια κόκκινη κοντή φούστα και μου καρφώθηκε εκείνη τη στιγμή η ιδέα να κάνω αυτήν την εικόνα κομμάτι.

rejected: H κοπέλα που φορούσε το φουστάνι το έμαθε αυτό;

Η.Μ.: Το έμαθε, το έμαθε... λατρεύω τα λίγο πιο kinky κομμάτια, όχι μόνο αυτά που μιλάνε για αγάπες και έρωτες, αλλά κι αυτά που είναι λίγο πιο τολμηρά... «Σε θέλω εδώ και τώρα» ένα πράγμα. Καταλαβαίνεις, φαντάζομαι.

Ηλίας Μισιρλής

rejected: Καταλαβαίνω, αλλά σε βλέπω σαν φίλο…

Η.Μ.: Εντάξει τότε... Το “little red skirt” θα είναι το promo video του album και θα ακολουθήσει το “nightmare” σαν το πρώτο official video clip της μπάντας. Το κομμάτι αναφέρεται σε μια εμπειρία mora που βίωσα. Είχα πέσει για ύπνο μετά από live και είδα ένα φρικιαστικό όνειρο. Ένιωθα μια μαύρη σκιά να με πλακώνει, ένιωθα παράλυτος, ξύπνησα τρομαγμένος με μουδιασμένο χέρι και εγκέφαλο. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάω στην κουζίνα, να κάτσω μόνος μου και να γράψω μέσα σε πλήρη σύγχυση το συγκεκριμένο κομμάτι. Τώρα που το σκέφτομαι πιο ψύχραιμα, η κοπέλα που είχα τότε δεν είχε τραβήξει και λίγα! Επίσης, το “ride along”, το πρώτο κομμάτι του album, καθρεφτίζει τη διάθεσή μου, κάθε φορά που έβλεπα sons of anarchy. Μπορεί αν προσπαθήσω να οδηγήσω μηχανή να γκρεμοτσακιστώ πριν καν ξεκινήσω, ωστόσο, όλη η ατμόσφαιρα με τις chopper και την αλητεία που υπήρχε στον αέρα, μου προκαλούσε τρελά συναισθήματα. Είχα φτάσει σε τέτοιο βαθμό ενθουσιασμού και τρέλας που βιαζόμουν να ολοκληρώσω το κομμάτι, πριν καν τελειώσει η σειρά, με σκοπό να τους το στείλω για να μπει στο soundtrack…

rejected: Τα υπόλοιπα αύριο στο Εightball έτσι;

Η.Μ.: ΄Ετσι και ακόμα χειρότερα...

rejected: Το περιμένεις σαν τρελός το αυριανό live να υποθέσω...

Η.Μ.: Πάρε μαζί σου ωτοασπίδες καλού κακού...

rejected: Ευχαριστούμε πολύ...

Η.Μ.: Σας περιμένουμε όλους αύριο, με μεγάλη χαρά!

Ηλίας Μισιρλής

Υπάρχουν ήδη 15 έτοιμα κομμάτια για το δεύτερο δίσκο των ΜΟΜΕΝΤΟ, ένα μήνα περίπου πριν κυκλοφορήσει ο πρώτος. Δε σταματάει με τίποτα ο «Ιδέας» (έτσι τον φωνάζουν οι μουσικά κοντινοί του άνθρωποι). Αφού τελείωσε η συνέντευξη, καθόμασταν και μιλούσαμε με τις ώρες για τους Foo Fighters, για τον Jimmy Page, για τα Nineties, για τους Socrates, για σκηνικά και απρόοπτα από live που είχε κάνει στο παρελθόν... και για πολλά άλλα. Για να είμαι ακριβής, εγώ δεν πρόλαβα να πω και πολλά. Ακόμα και τη στιγμή που έμπαινα στο ασανσέρ για να φύγω, μου εξηγούσε γιατί διάλεξε τη συγκεκριμένη εκτέλεση του “best of you” για soundtrack της συνέντευξης. Δε θα σας πω τους λόγους, γιατί πολύ απλά θα τους καταλάβετε από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Η ευτυχία που του προσφέρει η μουσική είναι εμφανέστατη στο βλέμμα του και η περίπτωση χρήζει σίγουρα στενής παρακολούθησης, καθώς σχεδόν μονίμως γυαλίζει το μάτι του. Εσύ του μιλάς κι αυτός επεξεργάζεται την επόμενη σύνθεση. Δε νομίζω ότι θα του φτάσει μια ζωή για να ολοκληρώσει αυτά που σκέφτεται να κάνει... το βλέπω ξεκάθαρα!

Ηλίας Μισιρλής
Ηλίας Μισιρλής

Μια πρώτη γεύση της δουλειάς των MOMENTO μπoρείτε να πάρετε την Παρασκευή στο Εightball στις 21.30... Ο Ηλίας Μισιρλής, ο Κώστας Τζάτζας, ο Θοδωρής Μακαδασόπουλος και ο Στέλιος Σιούλας, κάθονται ήδη σε αναμμένα κάρβουνα, και έχοντας μαζί τους για μια guest εμφάνιση τον Ανδρέα Παραπονιάρη στα πλήκτρα, περιμένουν πώς και πώς για να ρημάξουν το οπτικοακουστικό σας σύστημα!

συνέντευξη | σίμος παράσχος
φωτογραφίες | σοφία πασχαλίδου
επιμέλεια | τάσος θώμογλου + ιάκωβος καγκελίδης