R

e

j

e

c

t

e

d

P

R

E

S

S

Εργαστήρια

@ «θέατρο εΦ» [2017-2018]

Δελτίο τύπου / θέατρο εΦ

Εργαστήρια + Σεμινάριο
@ «θέατρο εΦ» [2017-2018]

Το «θέατρο εΦ» (πρώην «C. for Circus») ανακοινώνει το νέο του κύκλο εργαστηρίων θεάτρου για το έτος 2017-2018. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος σας προσκαλούμε να γνωρίσετε τον τρόπο δουλειάς μας. Για το λόγο αυτό τα εργαστήρια περιλαμβάνουν δωρεάν μαθήματα γνωριμίας. Μπορεί να συμμετέχει οποιοσδήποτε, δεν απαιτείται κάποια προηγούμενη επαφή με το θέατρο, την κίνηση ή τη φωνή.

Εργαστήριο υποκριτικής ενηλίκων:

Ανοιχτά μαθήματα γνωριμίας: Δευτέρα 9, 16, 23 και 30 Οκτωβρίου στις 19:00

Πρόγραμμα εργαστηρίου:

Οι ασκήσεις στον πρώτο κύκλο του εργαστηρίου θα επικεντρωθούν στην ενεργοποίηση του σώματος, των αισθήσεών του και των παρορμήσεών του, ενώ θα εξερευνήσουμε και τη σχέση μας με τα σώματα των άλλων ηθοποιών. Θα ασχοληθούμε ειδικά με την «Ιδιοδεκτική Αίσθηση» (την αίσθηση του εαυτού). Θα ακολουθήσουμε το σώμα μας ακούγοντας τις παρορμήσεις του και θα το αφήσουμε να γεννήσει τις δικές του ιστορίες. Θα δούμε ότι τελικά η ερμηνεία είναι μία καταρχάς απολαυστική διαδικασία.

Σωματική εκπαίδευση: Ενεργοποίηση του σώματος, Ενεργοποίηση των αισθήσεων, Ιδιοδεκτική αίσθηση (η αίσθηση του εαυτού), Το συναίσθημα μέσα από το σώμα, Το σώμα ως εργαλείο ερμηνείας, Εκφραστικότητα του προσώπου, Το μαλακό σώμα, Ακολουθώντας την παρόρμηση, Το σώμα γεννά ιστορίες

Ερμηνευτική εκπαίδευση: Η ερμηνεία ως μία απολαυστική διαδικασία, Ερμηνευτικός άξονας ρόλου, Το μαγικό Αν του Stanislavsky, Αφηγηματικός αυτοσχεδιασμός, Η σχέση με τους άλλους ηθοποιούς, Η σχέση με το κοινό

Εκπαίδευση στο κείμενο: Βιώνοντας το κείμενο, Η ουσία (γεύση) των λέξεων, Το κείμενο γεννά μια εικόνα, Μετάδοση και απεύθυνση κειμένου, Αφήγηση και προφορικότητα

Φωνητική εκπαίδευση: Ενεργοποίηση αναπνοής, Τοποθέτηση αναπνοής, Η φωνή μέσα από τα βάθη του σώματος, Ο προσωπικός ήχος του ερμηνευτή, Αναζήτηση ηχείων, Ολόκληρο το σώμα ηχεί, Ενεργοποίηση άρθρωσης, Μετάδοση ήχου, Το τραγούδι ως κείμενο και ως ήχος

Δάσκαλος στο εργαστήρι υποκριτικής ενηλίκων είναι ο σκηνοθέτης της ομάδας του «θεάτρου εΦ» και μέλος της «C. for Circus» Σφυρής Γιωργής.

Εργαστήριο ρυθμικού και φωνητικού αυτοσχεδιασμού ενηλίκων:

Ανοιχτά μαθήματα γνωριμίας: Παρασκευή 13, 20, 27 Οκτωβρίου στις 18:00

Πρόγραμμα εργαστηρίου:

Ο ρυθμός μπορεί να ελευθερώσει το σώμα, να το αφήσει να εκφραστεί, να δημιουργήσει, να παίξει, να χορέψει. Η φωνή μπορεί να δονήσει και τις πιο βαθιές πτυχές του. Ακόμα περισσότερο όταν όλοι μαζί συναντιόμαστε και μοιραζόμαστε τις φωνές και τους ρυθμούς μας, αυτοσχεδιάζοντας και δημιουργώντας μία κοινή ομαδική μελωδία.

Σε αυτό το εργαστήριο μέσα από ομαδικές σωματικές ασκήσεις θα εξερευνήσουμε και θα ανακαλύψουμε το ρυθμό και τη φωνή μας. Θα δημιουργήσουμε το δικό μας ρυθμό χρησιμοποιώντας μόνο το σώμα. Θα μάθουμε να ακούμε τους άλλους και να συντονιζόμαστε ως ομάδα. Θα αυτοσχεδιάσουμε τις δικές μας μελωδίες και τους δικούς μας ρυθμούς. Θα απελευθερώσουμε την προσωπική μας έκφραση και θα ανακαλύψουμε πως μπορεί να συμβάλει στην έκφραση της ομάδας. Θα εκπαιδεύσουμε τη φωνή και το ρυθμό μας μέσα από μία απολαυστική διαδικασία συνδημιουργίας με την ομάδα.

Το εργαστήριο απευθύνεται σε οποιονδήποτε με ή χωρίς μουσική εμπειρία, ηθοποιούς, μουσικούς αλλά και σε όσους αγαπούν τη μουσική, τη σωματική έκφραση, όσους θέλουν να καλλιεργήσουν τη φωνή τους και την αίσθηση ρυθμού. Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ρυθμικό σχήμα που θα παρουσιάζει τη δουλειά του στο δρόμο και σε χώρους της πόλης.

Εργαστήριο υποκριτικής εφήβων:

Η ομάδα θεάτρου ‘θέατρο εΦ’ ανοίγει φέτος νέο τμήμα υποκριτικής εφήβων. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το εργαστήριο εξερευνά, εκφράζεται, φτιάχνει ρόλους, χορεύει με όλο το σώμα, αφήνεται στην ομάδα και παίζει. Γιατί το θέατρο είναι παιχνίδι. Σας προσκαλούμε να γνωρίσετε τον τρόπο δουλειάς μας με 2 δωρεάν μαθήματα γνωριμίας στις 22 και 29/10 στις 12.00-15.00 μμ.

Υπεύθυνη εργαστηρίου: Παπατριανταφύλλου Μαριαλένα

Ώρες: Ένα μάθημα 3 ωρών ανά εβδομάδα

Χώρος: Πτολεμαίων 29Α στη στοά, 7ος όροφος

Δήλωση συμμετοχής: 6942970083(vodafone), 6979903705(cosmote), 17:00-22:00

Εναλλακτικά στείλτε μας ονοματεπώνυμο, e-mail και τηλέφωνο και θα επικοινωνήσουμε μαζί σας.

Μέσω facebook: https://www.facebook.com/theatroef

Μέσω e-mail: theatroef@gmail.com

Περισσότερες πληροφορίες: http://www.theatroef.gr/

Σεμινάριο στο Θέατρο εΦ- ImproVIBE

Η ImproVIBE, η πρώτη και μοναδική σχολή Improvised Theater στην Ελλάδα, φιλοξενείται από το Θέατρο εΦ στη Θεσσαλονίκη για ένα εντατικό διήμερο σεμινάριο Improvised Theater, το Σαββατοκύριακο 14&15 Οκτωβρίου 2017.

Κρατήσεις θέσεων (απαραίτητες) εδώ: http://bit.ly/improv-thess

Το Improvised Theater -γνωστό ως "Improv"- είναι μια εντελώς διαφορετική μορφή θεατρικής τέχνης. Ανεβαίνει ο θίασος επί σκηνής και δεν έχει ιδέα τί θα παίξει. Δεν υπάρχει σενάριο, δεν υπάρχουν προκαθορισμένοι χαρακτήρες, ούτε κανένας σκελετός παράστασης. Τα πάντα επινοούνται τη στιγμή που συμβαίνουν και τα πάντα είναι πιθανά. Με αυτό το σεμινάριο θα μάθεις ακριβώς πώς λειτουργεί. Εσύ ήδη κατέχεις όλα όσα χρειάζεσαι για να λειτουργήσεις με αυθορμητισμό και να αυτοσχεδιάσεις. Εμείς απλώς θα σου δείξουμε πώς να το κάνεις.

Η μέθοδος που χρησιμοποιούμε στο Improv βασίζεται στο να χειρίζεσαι το απροσδόκητο παίρνοντας ρίσκα και παίζοντας ελεύθερα. Η έκθεση μπροστά σε άλλους είναι ήδη κάτι τρομακτικό. Πόσο μάλλον αν θα είμαστε και εντελώς απροετοίμαστοι. Αντί να κατακτήσουμε τον αυτοσχεδιασμό μας, κατακτούμε τον φόβο της αποτυχίας. Θα μάθεις πώς να μην αφήνεις την πιθανότητα της αποτυχίας να σου κόβει τον ειρμό, πώς να εμπιστεύεσαι την πρώτη σου, αφιλτράριστη αντίδραση, πώς να συνεργάζεσαι με τους άλλους, πώς να ακούς ουσιαστικά για να εμπνευστείς από τη νέα πληροφορία που πήρες.

Στο Improv δεν προσπαθούμε να κάνουμε κάτι καλά. Στόχος μας είναι πάντα επί σκηνής να δείχνουμε πόσο καλή δουλειά κάνει ο συμπαίκτης μας. Ξέχνα τις δομές. Δοκίμασε κάτι όπως εμπνέεσαι εσύ, και νιώσε την άκριτη αποδοχή και στήριξη από την ομάδα σου, ανεξαρτήτως με το τί ήταν αυτό που προσέφερες.

Αυτό είναι το Αυτοσχεδιαστικό Θέατρο Improv Comedy Theater.

Το σεμινάριο θα γίνει Σάββατο και Κυριακή 14 & 15 Οκτωβρίου 2017 στο χώρο του θεάτρου εΦ. Απευθύνεται σε οποιονδήποτε θέλει να ανακαλύψει αυτή τη μορφή θεατρικής τέχνης, είτε έχει ασχοληθεί με το θέατρο στο παρελθόν είτε όχι. (Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ηθοποιούς, μιας και διδάσκει μια νέα προσέγγιση της έννοιας του αυτοσχεδιασμού)

Ώρες: 11.00πμ - 18.00μμ και τις δύο ημέρες, με διάλειμμα 14:00μμ - 15:00μμ (και μικρότερα διαλείμματα ενδιάμεσα)

Εκπαιδευτής θα είναι ο Μενέλαος Πρόκος.

Ο Μενέλαος είναι αυτοσχεδιαστής με έδρα την Αθήνα. Τα πρώτα του χρόνια όμως εκπαιδεύτηκε στο Ωστιν, Τέξας των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου και ζούσε. Μετά από κάποια χρόνια εκπαίδευσης, παραστάσεων, θιάσων και προβών, γύρισε στην πόλη όπου μεγάλωσε και ίδρυσε την ImproVIBE, την πρώτη και μοναδική σχολή Improv Comedy Theater της Ελλάδας. Κατά τη διάρκεια όλων των χρόνων που λειτουργεί η σχολή, διδάσκει καθημερινά την τέχνη του Improv, περνώντας τους μαθητές τους από τα πρώτα τους βήματα μέχρι τις περίπλοκες παραστάσεις τους.

Διδάσκει συχνά σεμινάρια εφαρμοσμένου αυτοσχεδιασμού σε εταιρίες και επιχειρήσεις όπως τη Pfizer, τη Vodafone και τη Nestle. Εκτός Ελλάδος έχει παίξει παραστάσεις και διδάξει σεμινάρια στην Τουρκία, το Βέλγιο, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ισπανία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, την Εσθονία, την Ολλανδία, την Κολομβία και τις ΗΠΑ, είτε μόνος του είτε με τον θίασό "Bus Και", στον οποίο ανήκει ο ίδιος και η Βασιλική Κίσσα.

Είναι επίσης ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Mt Olymprov, του διεθνούς φεστιβάλ Improvised Theater που διοργανώνεται στην Αθήνα κάθε χρόνο τον Ιούνιο. Πάνω απ’ όλα, πιστεύει στη δύναμη του Ιmprov να κάνει καλύτερους ανθρώπους και προσπαθεί να τον διαδώσει στην Ελλάδα ώστε να γνωρίσουν όλοι αυτή τη νέα μορφή θεατρικής τέχνης.

Το θέατρο εΦ: http://www.theatroef.gr/ & https://www.facebook.com/theatroef/

Χάρτης για το θέατρο εΦ: http://bit.ly/ef-map

Λεωφορεία για το θέατρο εΦ: http://bit.ly/ef-bus

Πληροφορίες
Πού; «θέατρο εΦ»
Πότε; 2017-2018