R

e

j

e

c

t

e

d

P

R

E

S

S

Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ

@ Θέατρο Άνετον [10-11 Μαρτίου 2017]

Δελτίο τύπου / Θεατρική Ομάδα α’ όπως β’

Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ
@ Θέατρο Άνετον [10-11 Μαρτίου 2017]

Μια διασκευή για το θέατρο της ομώνυμης νουβέλας του Άρτουρ Σνίτσλερ

ΠΡΕΜΙΕΡΑ
στο Φεστιβάλ "Ανοιχτή Σκηνή - Θεατρικές Φωνές της πόλης" 2017
του Δήμου Θεσσαλονίκης
στο Θέατρο Άνετον

10 - 11 Μαρτίου
Ώρα Έναρξης: 21.00

Συντελεστές
Μετάφραση, Διασκευή & Σκηνοθεσία : Γιώργος Τσόπας
Σκηνογραφία & Ενδυματολογία : Ειρήνη Ατματζίδου
Φωτισμοί : Πάνος Δεληνικόπουλος
Επιμέλεια Κίνησης : Δροσιά Τριαντάκη
Αφίσα & Γραφιστική Επιμέλεια : Ειρήνη Ατματζίδου
Μουσική Επιμέλεια: Τάσος Πελτέκης
Teaser : Αλέξης Τσιάμογλου
Φωτογραφίες : Βαγγέλης Μακρυγιάννης, Μάριος Βεργούλης, Θάνος Κωστίκος, Γιώργος Μαυρίδης

Ερμηνεία:
Ο Γκουστλ … : Γιώργος Βεργούλης
… και ο Εαυτός του: Χρήστος Παπαδόπουλος

Για την παράσταση:
Τον Ιούνιο του 1901 το Υπουργείο Άμυνας της Αυστρίας αποφάσισε την απόταξη του συγγραφέα Άρτουρ Σνίτσλερ από τον αυστροουγγρικό στρατό. Αιτία γι’ αυτό η δημοσίευση της αμφιλεγόμενης νουβέλας “Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ”, έργο που κατηγορήθηκε ότι “έβλαψε και υποβίβασε την τιμή και το κύρος του στρατεύματος”. Στην παράσταση αυτή επιχειρείται μία σκηνική παρουσίαση του έργου, όπου ο θεατής καλείται να ακολουθήσει τις σκέψεις του εν λόγω ανθυπολοχαγού, όσο αυτός περιδιαβαίνει τους δρόμους της Βιέννης, στη διάρκεια μίας μόνο νύχτας. Μιας νύχτας που ίσως και να είναι η τελευταία του.

Για την ομάδα:
Η ομάδα α’ όπως β’ δημιουργήθηκε το 2016 από τους Γιώργο Τσόπα, Γιώργο Βεργούλη, Χρήστο Παπαδόπουλο και Ειρήνη Ατματζίδου. Τα μέλη αυτής, που οι περισσότεροι έχουν ξανασυνεργαστεί μεταξύ τους στο παρελθόν, ενώθηκαν με σκοπό τη δημιουργία θεατρικών παραστάσεων με τρόπο ανεξάρτητο και αυτοοργανωμένο. Η παράσταση “Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ” αποτελεί και την πρώτη καλλιτεχνική πρόταση της ομάδας.

Για τον συγγραφέα:
Ο Άρτουρ Σνίτσλερ (1862-1931), γεννήθηκε και πέθανε στη Βιέννη. Γιος διάσημου εβραίου γιατρού, σπούδασε ιατρική αλλά από το 1893 αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία. Έγραψε νουβέλες, θεατρικά έργα και ποιήματα. Πραγματευόμενος στα έργα του τις θεμελιώδεις αλήθειες της ζωής, ο Σνίτσλερ εξέφρασε με χαρακτηριστικό τρόπο το πνεύμα της εποχής του, της Βιέννης του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα. Κατέκτησε μεγάλη αναγνώριση (μεταξύ των θαυμαστών του συγκαταλεγόταν και ο Σίγκμουντ Φρόιντ), αλλά δημιούργησε και πολλούς αντιπάλους. Πολλά από τα έργα του προκάλεσαν σκάνδαλο και απαγορεύτηκαν, εξαιτίας των έντονων σεξουαλικών τους θεμάτων και της δριμείας κριτικής τους στον όλο και ανερχόμενο αντισημιτισμό. Μεταξύ αυτών, «Το Γαϊτανάκι του Έρωτα», «Ο Καθηγητής Μπερνάρντι» και «Ο Ανθυπολοχαγός Γκουστλ», το οποίο και προκάλεσε την καθαίρεση του Σνίτσλερ από τον βαθμό του εφέδρου αξιωματικού του αυστροουγγρικού στρατού, γιατί θεωρήθηκε ότι αποδοκίμαζε τον κώδικα τιμής των αξιωματικών.

Σύνδεσμοι για τα teaser της παράστασης:
https://vimeo.com/203316024 (1o)
https://vimeo.com/203500686 (2o)

Πληροφορίες
Πού; Θέατρο Άνετον
Πότε; 10-11 Μαρτίου 2017

Τιμές Εισιτηρίων:
Κανονικό: 10 ευρώ
Φοιτητικό: 7 ευρώ
Ανέργων, ΑΜΕΑ, ατέλειες: 5 ευρώ

Τηλέφωνα Κρατήσεων:
6973034861, 6942074225