R

e

j

e

c

t

e

d

P

R

E

S

S

ΣΟΦΙΑ ΑΒΡΑΜΙΟΥ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΣΔΑΚΗΣ

@ ΞΕΦΩΤΟ [Παρασκευή 21 Απριλίου]

Δελτίο τύπου / ΞΕΦΩΤΟ

ΣΟΦΙΑ ΑΒΡΑΜΙΟΥ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΙΣΔΑΚΗΣ
@ ΞΕΦΩΤΟ [Παρασκευή 21 Απριλίου]

Αφιέρωμα στους μεγάλους Έλληνες μουσικοσυνθέτες

Το βράδυ της Παρασκευής 21 Απριλίου στο ΞΕΦΩΤΟ (Λυκούργου 5, Λαδάδικα), η νύχτα θα αποκτήσει δικό της χρώμα..Θα είναι μια βραδιά «μυσταγωγίας», με τις μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Σταύρου Ξαρχάκου και άλλων σπουδαίων δημιουργών, δίπλα στο λόγο σπουδαίων ποιητών (Νίκου Γκάτσου, Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα σε μετάφραση Οδυσσέα Ελύτη, Νίκου Καζαντζάκη κ.ά)

Με οδηγό την αισθαντική και ταυτόχρονα σοβαρή προσέγγιση της Σοφίας Αβραμίδου και την ευαίσθητη, λυρική απόδοση του Βασίλη Γισδάκη θα ακολουθήσουμε ένα μελωδικό ταξίδι με τραγούδια ορόσημα της μουσικής μας παράδοσης. Ένα ταξίδι που ξεκινά από τις μουσικές γειτονιές του Μάνου Χατζιδάκι κι επισκέπτεται τους Έλληνες συνθέτες που έχουν γράψει την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού και φτάνει μέχρι τα μονοπάτια των μουσικών του κόσμου.. Ανάμεσά τους, όμορφα τραγούδια της καρδιάς, των ίδιων των συνθετών. Στο πιάνο, ο Σάκης Κοντονικόλας.

Η Σοφία Αβραμίδου με λίγα λόγια..

Η Σοφία Αβραμίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1988. Ξεκίνησε τις σπουδές της στο πιάνο σε ηλικία 5 χρονών. Σπούδασε ανώτερα θεωρητικά και είναι απόφοιτη της κατεύθυνσης σύνθεσης του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το 2016 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές στη σύνθεση, στην Εθνική Ακαδημία της Santa Cecilia της Ρώμης, ως υπότροφος του ‘’Κοινωφελούς Ιδρύματος Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης’’

Τα έργα της έχουν παρουσιαστεί σε Ευρώπη και Αμερική ενώ το 2014 απέσπασε το πρώτο βραβείο στον διαγωνισμό σύνθεσης ‘’Δημήτρης Δραγατάκης’’ και το 2016 τι πρώτο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό ‘’Francisco Escudero’’ της Ισπανίας. Παράλληλα με τις κλασσικές της σπουδές ασχολήθηκε εκτενέστερα με την μουσική παράδοση, παρακολουθώντας μαθήματα στο Ούτι και στο Νέυ και συμμετέχοντας ενεργά σε πολλά σεμινάρια.

Πολλές συνθέσεις της έχουν παρουσιαστεί και βραβευτεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ενασχόλησή της με το τραγούδι, ως ερμηνεύτρια, ξεκίνησε επίσης σε μικρή ηλικία. Έχει συνεργαστεί με πολλά μουσικά σύνολα και καλλιτέχνες όπως ο Ηλίας Λιούγκος, η Dulce Pontes, ο Γιώργος Σταυριανός, ο Ορφέας Περίδης, ο Μανόλης Ρασούλης, η Milva , η Δημοτική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων Πάτρας και πολλοί άλλοι.

Σύντομα ολοκληρώνεται ο προσωπικός της δίσκος, πάνω σε δικές της διασκευές παραδοσιακών τραγουδιών του κόσμου, για κλαρινέτο και φωνή.

Links Σοφία Αβραμίδου https://www.youtube.com/watch?v=FaHu_eheqj0
https://www.youtube.com/watch?v=53dH3XwBfss
http://www.youtube.com/watch?v=mpDx9TvjT2w
https://www.youtube.com/watch?v=jKlb_Mjfxwg

Ο Βασίλης Γισδάκης με λίγα λόγια..

O Βασίλης Γισδάκης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Είναι ένας από τους σημαντικότερους ερμηνευτές της σύγχρονης γενιάς ενώ υπήρξε ο τελευταίος ερμηνευτής-συνεργάτης του Μ. Χατζιδάκι ο οποίος τον πρωτοπαρουσίασε στο ευρύ κοινό, στην συναυλία του «Σείριου» στο «Παλάς», τον Δεκέμβριο του 1989. Από τότε κι έως το 1993 συμμετείχε σε όλες τις συναυλίες του συνθέτη, τραγουδώντας υπό τη διεύθυνσή του.

Έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στο Μέγαρο Μουσικής και το Ηρώδειο, σε προγράμματα όπως: «Αφιέρωμα στους Beatles», «Μπαλάντες», «Τραγούδια του Αιγαίου», με το «Μουσικό Σύνολο Μάνος Χατζιδάκις», με τη «Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου», και με σημαντικούς ερμηνευτές, όπως: Μαρία Φαραντούρη, Νένα Βενετσάνου, Ηλία Λιούγκο, Γ. Ανδρεάτο, Ε. Πασπαλά, σε ρεσιτάλ με τη Ντόρα Μπακοπούλου, με τον Μίλτο Λογιάδη και την Σαβίνα Γιαννάτου.

Έχει συμμετάσχει στην χοροθεατρική παράσταση“Τα παραμύθια του κόσμου”, στο συγκρότημα “Ομαδική Απόδραση”, στην μουσικοποιητική παράσταση «Θέλετε δέντρ’ ανθίσετε, θέλετε μαραθείτε» ενώ συνεργάστηκε με τον Νότη Μαυρουδή, τον Λουδοβίκο των Ανωγείων, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης σε αφιέρωμα στον Οδ. Ελύτη και με τη Δήμητρα Γαλάνη

Με την αφηγηματική φωνή, μα πάνω από όλα παραστατική γεμάτη ευαισθησία, λυρική ζεστασιά, και την πολύπλευρη ερμηνευτική του δυνατότητα, δίνει ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό ύφος στα τραγούδια που ερμηνεύει.

Στην γεμάτη όμορφες συνεργασίες πορεία του, ξεχωρίζει η πρόσφατη δισκογραφική δουλειά του «ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΤΑ ΣΚΟΤΑΔΙΑ», σε μουσική του νέου συνθέτη Δαμιανού Πάντα και στίχους των Αντώνη Παπακωνσταντινίδη και της Βασιλικής Βουρνά. Τα τραγούδια του cd, χαρακτηρίζουν η ελληνικότητα, η μελωδική τους τρυφερότητα η δυναμική τους διάθεση και ο διεισδυτικός και επίκαιρος στίχος. Τραγούδια που χαράζουν τη δική τους χαρακτηριστική πορεία στην ελληνική μουσική σκηνή, και έχουν ήδη αγαπηθεί από το κοινό αποσπώντας πολύ καλές κριτικές.

Πληροφορίες
Πού; ΞΕΦΩΤΟ
Πότε; Παρασκευή 21 Απριλίου

Ώρα Έναρξης 22.30
Τιμή α’ ποτού 10€
Τιμή β΄ποτού 8€
Κρατήσεις: 6931091534, 2314015911